Cele mai importante declarații ale lui Dacian Cioloș:
- Vom merge cu varianta pe care am anunțat-o încă din alegeri și președintele va fi cel care va decide pe cine va desemna să formeze următorul guvern.
- Credem că e important ca președintele să aibă mai multe variante și să fim și consecvenți până la capăt.
- Noi am mers în campanie cu un program de guvernare, cu un candidat de premier, dar evident că suntem deschiși să găsim o formulă prin care să reușim să formăm o majoritate.
Dumneavoastră sunteți propunerea de premier a Alianței USR-PLUS. Cât de mari sunt șansele ca PNL, de fapt, să dea viitorul premier și cât de deschisă este Alianța USR-PLUS în a accepta propunerea PNL?
- N-aș vrea să speculez înainte de a avea discuțiile, consultările cu președintele, pentru că, potrivit Constituției, președintele e cel care desemnează premierul și, cum spuneam, cred că e important ca președintele să aibă de unde să aleagă.
- Vom vedea ce spune și dânsul, care sunt obiectivele dânsului, cum vede dânsul lucrurile, dar evident că vom merge cu deschiderea de a fi parte a unei majorități de guvernare, o majoritate reformatoare de guvernare.
- Nu intrăm la guvernare doar de dragul de a fi la putere. Vom intra într-o coaliție de guvernare care își asumă niște reforme de care România are nevoie de ani de zile și acest va fi principalul nostru obiectiv.
- Dincolo de orice portofoliu, de orice nume, noi nu mergem să dăm sinecuri cuiva din partid și vom intra într-o coaliție care își va asuma un program de guvernare.
- Lucrul cu care noi vom începe orice negociere va fi programul de guvernare, după ce ne punem de acord pe obiectivele guvernării, pe faptul că de data asta modificăm legile justiției, ca să modificăm ceea ce a stricat PSD-ul, că trecem „fără penali în funcții publice” prin vot în Parlament, că votăm modificarea pensiilor și eliminarea pensiilor speciale, că depolitizăm administrația publică, că ne asumăm modificări în sistemul de sănătate, sistemul de educație, tocmai ca să eliminăm sinecurile de acolo, și altele pe care le avem prevăzute în programul de guvernare.
- Deci, până nu ne vom pune de acord cu lucrurile acestea, nu putem vorbi de o înțelegere.
Ce propunere din partea PNL pentru funcția de premier ați accepta? Ce condiții ați pune pentru a accepta varianta impusă de PNL?
- Nu speculăm acum asupra niciunui nume, va trebui să fie un premier reformator. Un premier care să accepte că guvernul pe care îl va conduce va trebui să susțină un program de reforme pentru următorii ani, indiferent de ce presiuni vor fi, probabil și din partid, pentru unele reforme; pentru că, depolitizarea, de exemplu, nu toată lumea va fi fericită.
- Și în PNL s-au împărțit anumite posturi, de când a intrat PNL la guvernare, dar nu putem accepta să continuăm ca și până acum. Am văzut cât de nocive sunt unele numiri politice, unde ai oameni care nu au competențe, ci sunt numiți acolo doar pentru că au avut responsabilități în partid.
- Într-o astfel de majoritate va intra și UDMR-ul, dar nu cred că va veni cu pretenția de a avea premier.
- Vrem să dovedim că putem fi parteneri serioși, care să își asume guvernarea.
Credeți că PNL are nume care să se potrivească profilului pe care îl dorește Alianța USR-PLUS? Într-adevăr, sunt nume vehiculate: Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, care este și premier interimar acum, Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, Florin Cîțu, ministrul de Finanțe.
- Eu n-aș vrea să speculez. Și eu am trecut, personal, printr-un astfel de proces, când se speculau tot felul de nume și în cele din urmă președintele a venit cu această propunere.
- Când ne vom întâlni cu președintele, probabil că ne va spune ce are de gând și pe cine are în minte, și de acolo încolo putem comenta.
Care va fi majoritatea, domnule Cioloș? PNL, USR-PLUS, minoritățile? E posibil ca și PMP să treacă pragul și să intre în această coaliție?
- Să vedem. Deocamdată, așa cum am văzut că stau lucrurile, cu PMP nu era situația clară, de aceea nu am vrut să speculez.
- Dintre cele care deocamdată sigur au trecut pragul, evident cu PNL-ul și cred că și cu UDMR-ul se poate forma o majoritate.
- Deputații minorităților ar putea să întărească această majoritate, dar probabil chiar și fără ei, odată cu clarificarea situației PMP, să vedem cât se va redistribui din ceea ce rămâne, cred că se poate face o majoritate.
- Din păcate, nu va fi o majoritate în măsură să modifice Constituția, așa cum noi ne-am fi dorit, dar cel puțin va fi o majoritate cu care se va guverna. Tocmai de asta e foarte important să fie clare de la început obiectivele, pentru că nu vrem să repetăm experiența nefastă a CDR, care a dezamăgit mult tocmai prin lipsa capacității de a coordona coaliția și de a duce la bun sfârșit programul de guvernare.
Credeți că majoritatea va fi una fragilă?
- Vor fi trei partide. Dacă obiectivele de guvernare sunt clare și aceleași, nu văd probleme.
- Tocmai de asta trebuie să evităm situația în care să facem un guvern pe repede înainte, fără să clarificăm care îi sunt obiectivele și să apară discuții pe parcurs.
- Noi preferăm să avem o negociere clară, transparentă, de asta am și făcut deja public un document care reflectă poziția noastră de negociere, cu obiectivele noastre, care sunt foarte clare.
Senatoarea USR Florina Presadă vorbea despre demisii. Cerea demisia conducerii USR-PLUS.
- Eu nu am auzit pe nimeni să-mi ceară mie demisia și nu se pune problema să plec, acum când trebuie să negociem guvernul. Trebuie să ne asumăm până la capăt responsabilitatea.
- Până una, alta, USR-PLUS este pe cale de a fi parte a unei coaliții de guvernare, cu posibilitatea de a-și pune în aplicare reformele pe care le-a promis.
Vă e teamă de noul partid, AUR?
- Nu are de ce să îmi fie teamă. E o parte a democrației. E foarte bine că o parte a societății e reprezentată în Parlament. Asta e democrația, nu are de ce să ne fie teamă. Dacă ne e teamă de un partid, e ca și cum ne-ar fi teamă de democrație.
PSD a obținut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare, dar nu suficiente pentru a avea majoritate, iar PNL și USR-PLUS au obținut scoruri sub așteptări și nu pot forma singure o majoritate, fiind nevoite să negocieze cu UDMR sau cu AUR.
Guvernul PNL își încheie mandatul fără Ludovic Orban, care în prima zi după alegerile parlamentare şi-a anunţat demisia din fruntea Executivului, după ce şeful statului i-a transmis că nu va mai fi nominalizat pentru a forma viitorul guvern.
Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX a putut fi urmărită pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro