Şeful Executivului s-a referit, la finalul discuţiilor, la cei peste 4.000 de cetăţeni români care, după decizia CCR, fie au ieşit din spital, fie au fost depistaţi pozitiv şi nu au fost internaţi în spital, el apreciind că este vorba despre „o problemă”.

„Pentru aceste cazuri, DSP-urile, în baza unei decizii a ministrului, vor emite decizii prin care vor impune, pe de o parte, obligativitatea izolării la domiciliu, şi, pe de altă parte, obligativitatea reevaluării stării de sănătate, prin diagnosticare”, a spus premierul.

Ludovic Orban a mai spus că, dacă persoanele din această categorie s-au vindecat, cu test negativ, vor ieşi din izolare, iar dacă sunt asimptomatice, rămân 14 zile la domiciliu.

În cazul în care încă au simptome, prin decizii ale DSP, se va impune internarea lor în spital.

Premierul a precizat că acelaşi lucru se va întâmpla şi cu persoanele care, începând de astăzi, se vor infecta cu noul coronavirus, şi cărora li se va aplica legea carantinării.

Orban: Prioritate la testare vor avea cei în baza protocolului de evaluare din partea medicilor

„Pentru toate persoanele suspecte care urmează să fie diagnosticate, DSP-rile vor emite deciziile de internare şi, după, de tratare în spital”, a spus premierul.

Premierul a spus că s-a constatat necesitatea unor ordine, care să se referă la funcţionarea centrelor de diagnostic, care să cuprindă, pe de o parte, obligativitatea noului tip de raportare, potrivit legii, respectiv menţionarea în mod distinct a celor diagnosticaţi prima oară şi, separat, a celor retestaţi.

În plus, a spus Orban, este nevoie de o prioritizare la testare, pentru persoanele care necesită testarea, este necesară în baza protocolului de evaluare, şi abia apoi, pentru cei care cer testarea pentru a pleca în vacanţă, de exemplu.

Şeful Executivului a mai spus că se va emite un ordin cu proceduri clare privind ancheta epidemiologică, cu termene precise privind efectuarea acestora, persoanele intrate în contact cu cei bolnavi, etc.

Ludovic Orban a mai spus că un element important este legat de întărirea Direcţiilor de Sănătate Publice, în noua lege fiind introdusă posibilitatea detaşării, chiar şi fără acordul angajaţilor şi a conducătorului instituţiei, acolo unde nu există personal pentru a acoperi necesităţile.

 
 

Urmărește-ne pe Google News