UPDATE 22.00
Într-o postare pe pagina de facebook a Guvernului, se arată că: Discuțiile au vizat stabilirea unui plan amănunţit de asigurare a respectării măsurilor impuse pe durata stării de alertă, completarea și emiterea ordinelor comune de către ministerele care au rol în gestionarea crizei COVID, pentru limitarea riscului de răspândire a virusului.
În stare de alertă va trebui să mobilizăm toate echipele de control care au atribuții în domeniu. Ministerele vor publica ordinele comune care stabilesc regulile de protecție sanitară, de securitate a muncii, de asigurare a sănătății în mijloacele de transport public, la locul de muncă, în spații comerciale sau alte spații închise. Misiunea pe care o avem de îndeplinit în perioada următoare este mai complexă și va trebui să fim pe teren pentru a ajuta la respectarea măsurilor pe perioada stării de alertă.
Ludovic Orban:
Premierul Ludovic Orban a cerut o implicare susținută din partea instituțiilor de control, care să urmărească respectarea regulilor de către populație și companii, cu asigurarea timpilor de informare și conformare, se mai arată în postare.
Şeful Executivului a anunţat, luni, că după intrarea în vigoare a legii stării de alertă, autorităţile vor începe să aplice sancţiunile prevăzute pentru încălcarea regulilor, după două zile în care a existat un vid legislativ.
Anunţul privind convocarea structurilor a fost făcut de premier încă de duminică seara, când a avut loc o întâlnire, la sediul MAI, cu membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Întâlnirea a venit în urma cazurilor de încălcări ale regulilor, din acest weekend, când în Parcul Herăstrău s-a organizat o petrecere, la o terasă, în ciuda interdicţiei impuse de starea de alertă.
„Vă informez că, în această după-amiază, la ora 19.00, am convocat toate instituţiile statului cu drept de control pentru a pune la punct un plan amănunţit de asigurare a respectării măsurilor cuprinse în starea de alertă în cadrul hotărârii de guvern şi în mod evident şi în cadrul Legii 55”, a declarat Ludovic Orban, la începutul şedinţei Executivului.
El le-a cerut ministerelor cu atribuţii în starea de alertă să asigure şi să completeze prin ordine comune împreună cu ministrul sănătăţii toate reglementările secundare aferente măsurilor dispuse în cadrul stării de alertă.
„Toate ministerele trebuie să asigure şi să completeze prin ordine comune, împreună cu ministrul Sănătăţii, toate reglementările secundare pentru a avea garanţia că în fiecare loc lucrurile se petrec astfel încât să împiedicăm la maxim riscul de răspândire a virusului”, a arătat Orban.
Legea stării de alertă a intrat în vigoare, prin împlinirea celor trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Prin noul cadru legislativ, starea de alertă va trebui să primească şi încuviinţarea Parlamentului, în 5 zile de la Hotărârea Guvernului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro