„Nu cunoaştem efectele produse de cei 972 de pozitivi externaţi”, a declarat premierul, arătând că toate aceste persoane vor fi căutate de DSP şi se va decide fie internarea, fie izolarea la domiciliu.
Premierul a ţinut să precizeze că „sunt şi alte persoane diagnosticate pozitiv care nici măcar nu s-au internat”.
„Pentru toate aceste persoane se va institui tratarea la domiciliu, persoanele care vin la spital cu simptome vor fi internate 48 de ore, iar după aceea, izolarea la domiciliu. Vom putea impune izolarea la domiciliu pentru cei care au intrat în contact cu persoane infectate”, a explicat şeful Executivului.
Premierul a mai afirmat că, potrivit noii legislaţii, „dacă se demonstrează că o persoană a ieşit din izolare şi a infectat pe cineva, ştiind că este pozitiv, asta înseamnă infracţiune”.
Ludovic Orban a dat şi un exemplu de familie, soţ soţie, care au ieşit din spital, la cerere, de la spitalul mobil de la Ana Aslan, s-au întors acasă şi-au infectat şi copiii, şi părinţii.
Potrivit premierului, ambii părinţi ai acestor persoane sunt acum pe secţia de ATI, una dintre ele fiind ventilată.
Despre situaţia locurilor în spitale, Orban a declarat că în acest moment „au 840 de locuri la ATI cu ventilatoare”.
„Acum, vom avea posibilitatea, pe baza legii, să detașăm. Dacă vom reuși, vom aduce medici prin voluntariat sau dacă nu se poate așa avem posibilitatea detașării”, a declarat Orban, adăugând că este nevoie de personal medical suplimentar.
”S-a solicitat lista tuturor medicilor, rezidenților, asistenților de pe Terapie Intensivă pentru a putea veni voluntar sau a fi detașați acolo unde va fi nevoie de ei. Este nevoie de un număr mai mare de cadre medicale la ATI din cauza echipamentelor pe care ei trebuie să le poarte. Ei nu pot lucra 8 ore”, a spus şeful Executivului.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!