“Sunt analizate toate posibilitățile: de la prelungirea stării de urgență, instituirea stării de alertă, emiterea ordinului privitor la epidemie cu risc major și varianta în care nu va fi necesară nici o formă specială. Decizia o vom lua pe măsură ce ne apropiem de data de 15 și decizia va depinde de evoluția epidemiei”, a spus Ludovic Orban, despre ce se va întâmpla, după data de 15 mai.

Premierul a mai spus și că, după data de 15 mai, vor mai exista restriţii în privinţa deplasărilor în afara localităţii.

În discuţiile pe care le-am avut până acum nu vom elibera total mişcarea în afara localităţilor. Vor exista restricţii în privinţa deplasării în afara localităţilor.

Ludovic Orban:

Şeful Executivului a mai spus că, în privinţa turismului, nu se pot lua decizii pripite.

„Nu am luat deciziile finale. Când vom lua deciziile finale, după analiza foarte serioasă pe care o facem, vom anunţa public, dar în ce mă priveşte pe mine, nu văd vreo restricţie în ceea ce priveşte activitatea de cazare în hoteluri, pensiuni, cu, evident, stabilirea unui set de reguli. Aici trebuie să vă spun că Institutul Naţional de Sănătate Publică şi alte entităţi, cum e ITM-ul, sunt implicate în adoptarea unor protocoale, unor reguli care trebuie respectate pentru fiecare activitate economică, pentru fiecare loc de muncă şi pe care le vom adopta înainte de eliminarea restricţiilor în diferite domenii. Sigur, cu anumite reguli, activitatea hotelieră poate să pornească”, a spus Orban.

Ce se întâmplă cu restaurantele

„În ceea ce priveşte activitatea restaurantelor, conform evaluării epidemiologice, prezintă un risc mare de transmitere din mai multe motive, pentru că în restaurante nu poţi să porţi masca, distanţa la aceeaşi masă şi distanţa între mese, mai ales că puţine restaurante au tipuri de separeuri, adică pereţi care să separe mesele între ele. De asemenea, în general, în sălile de restaurante se adună lume destul de multă, adică şi numărul de persoane care pot fi infectate, mai ales şi nivelul de apropiere, plus imposibilitatea de a purta mască în restaurant creşte riscul de tansmitere a virusului. Şi aici facem o analiză privitoare la restaurante dar conform evaluărilor actuale, în prima fază, e puţin probabilă reluarea activităţii restaurantelor”, a spus premierul.

Din 15 mai va fi schimbat protocolul, astfel încât persoanele asimptomatice sau cele cu simptome ușoare să poată fi tratate acasă?

” Încercăm să creăm astfel de spații, astfel încât să evităm riscul de infectare a membrilor familiei în cazul tratamentului la domiciliu. Nu este de dorit acest lucru. Sigur,/…/ și astăzi se permite teoretic tratarea la domiciliu, dar vom evita cât de mult posibil tratarea la domiciliu a persoanelor asimptomatice sau cu simptome ușoare”, a spus premierul.

Cu cât vor fi comercializate măștile produse aici, la Dragomirești?

„La prețuri competitive. Adică prețuri care le vor face atractive. În ceea ce privește acordarea de măști către persoanele vulnerabile, persoane care au venituri mici, care sunt, să spunem, încadrabile în categoria persoanelor care sunt subiectul legii venitului minim garantat, avem ca obiectiv distribuirea, fără bani, a măștilor către aceste categorii de persoane. De asemenea, chiar dacă s-a luat decizia de menținere a suspendării cursurilor în școli și universități, pentru clasele terminale – clasa a VIII-a, clasa a XII-a, care între 2 și 12 iunie vor participa în anumite condiții la pregătirea examenului de evaluare și a bacalaureatului, vom asigura măști, în cazul în care părinții nu au posibilitatea să ofere măști, pe care le vom pune la dispoziția școlilor și fiecare copil nu va putea sta în școală decât cu mască.

Posibile măsuri de protejare a angajaților la locul de muncă sau a angajaților care interacționează cu clienți

„Privitor la fiecare restricție existentă a unor activități economice, facem o analiză foarte serioasă din punct de vedere epidemiologic după mai mulți parametri. De asemenea, gândim ce posibile măsuri de protejare a angajaților la locul de muncă sau a angajaților care interacționează cu clienți, ce măsuri de protecție pot fi folosite și care este eficiența acestei măsuri. În funcție de această analiză vom permite reluarea unor activități econmice. Dar, repet, doar acele activități economice pentru care există un risc epidemiologic scăzut și pentru care există posibilitatea de a se asigura protejarea angajaților și protejarea clienților atunci când este vorba de interacțiune între angajați și clienți”, a spus premierul.

Şomaj tehnic pentru firmele care vor rămâne închise. Plata unei părţi din salariu pentru cei care au fost afectaţi de epidemie

„Pentru firmele care vor fi sub măsurile de restricţie a activităţii, normal că vom continua plata şomajului tehnic, pentru că angajaţii lor nu pot fi reangajaţi atâta timp cât firma nu poate să-şi reia activitatea. Pentru companiile care vor ieşi de sub interdicţia de funcţionare după data de 15 mai, vom pune la dispoziţia companiilor un instrument de măsuri active.  Persoanele care au fost în şomaj tehnic şi îşi reiau activitatea în cadrul firmei, îi vom susţine printr-o măsură activă adică plata unui cuantum din salariu o perioadă de timp – urmează să analizăm situaţiile concrete pentru a adopta actul normativ”

Urmărește-ne pe Google News