Cu toate acestea, premierul crede că demersul ar reprezenta „un act de curaj”, pe care-l priveşte cu „foarte mult interes”.
„Când vom lua decizia, o vom anunţa. Dar este, într-adevăr, un act de curaj, pe care îl privesc cu foarte mult interes, ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului pentru modificarea Legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor, în sensul tăierii pensiilor parlamentarilor. De altfel, PNL e singurul partid care a votat împotriva acestei modificări la Legea prin statutul deputaţilor şi senatorilor”, a explicat Ludovic Orban, întrebat despre o afirmaţie a vicepremierului Raluca Turcan potrivit căreia Guvernul ar urma să-şi asume, cel mai probabil, răspunderea pe eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.
Orban a mai spus că există câteva motive pentru care proiectul Legii pensiilor speciale ar trebui redezbătut în comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor, dar a adăugat că, nefiind iniţiat de Guvern, va depinde de poziţionarea grupurilor parlamentare.
„Există câteva motive pentru care ar trebui redezbătută. În ceea ce ne priveşte pe noi, suntem categoric împotriva amendamentelor formulate de Adrian Solomon – de exemplu, în ceea ce priveşte tăierea pensiilor viagere pentru sportivii care au obţinut medalii la competiţii, olimpiadă, campionate mondiale. Nu sunt de acord cu tăierea indemnizaţiilor de merit pentru oamenii de cultură, pentru academicieni şi mai sunt alte câteva categorii. Sigur, asta urmează să se discute în Parlament. Acest proiect de lege nu este iniţiat de Guvern şi, ca atare, va depinde de poziţionarea grupurilor parlamentare”, a afirmat Ludovic Orban, întrebat cum comentează o afirmaţie a PSD potrivit căreia PNL ar trebui să retrimită la comisie Legea pensiilor speciale ca să se asigure că este constituţională.
Întrebat dacă iniţiativa va fi adoptată în Parlament în forma actuală ieşită din comisia de specialitate, premierul a spus: „Suntem puşi într-o situaţie delicată, pentru că noi am fost iniţiatorii proiectului de lege, care a fost modificat prin amendamentele susţinute de PSD, care a introdus nişte amendamente pe care noi nu le-am susţinut într-un proiect de lege iniţiat de noi”.
„Cred că oricum se vor găsi destui care să atace la Curtea Constituţională. În ceea ce ne priveşte, noi suntem consecvenţi cu punctul de vedere pe care l-am exprimat”, a adăugat Orban.