Astfel, potrivit ordinului, se ridică certificatele de atestare ”dacă sunt constatate tăieri ilegale în parchete neautorizate la care exploatarea s-a realizat de operatorul economic atestat pentru activitatea de exploatare a masei lemnoase sau de personalul angajat în cadrul acestuia, consemnate într-un raport de control aprobat de conducătorul entităţii din care face parte agentul constatator, prin care se propune retragerea certificatului de atestare”.

Totodată, prin acest nou ordin, certificatele de atestare se retrag de Comisie şi în baza unui raport de control al Gărzilor Forestiere sau al Corpului de control al ministrului, prin care se propune retragerea certificatului, potrivit Agerpres.

”Ordinul conţine reguli clare şi în ceea ce priveşte modul de exploatare. Astfel, dacă sunt constatate vătămări ale seminţişurilor utilizabile peste procentul admis de normele tehnice sau tăieri ilegale în parchete autorizate spre exploatare, a căror valoare depăşeşte de cinci ori preţul unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, operatorul economic care execută lucrarea poate fi sancţionat cu ridicarea certificatului de atestare”, se menţionează în comunicat.

Zeci de milioane de metri cubi de lemn sunt exploatați ilegal în fiecare an în România. Recent, autoritățile au descoperit că doar din Maramureș au dispărut peste 340 de hectare de pădure, tăiate fără niciun fel de autorizație.

Multe exploatări se fac din păduri private, iar  când sunt prinși, hoții devin violenți și-i atacă pe cei care încearcă să dezvăluie sau să oprească infracțiunile din păduri.

Doar în ultimii cinci ani, Regia Națională a Pădurilor a înregistrat 185 de cazuri de agresiune împotriva silvicultorilor. Din păcate, câteva dintre ele s-au lăsat cu moartea pădurarilor care au încercat să-i oprească pe hoții de lemne.

 
 

Urmărește-ne pe Google News