„În baza informaţiilor operaţionale, în vederea asigurării securităţii, Statul Major regional a decis evacuarea obligatorie a localităţilor din raioanele Rîlski şi Homutovski care se află într-o zonă de până la 15 kilometri de frontiera cu Ucraina”, a anunțat Smirnov într-un mesaj publicat pe contul său de Telegram.
Circa 150.000 de localnici au fost evacuați din Kursk de la lansarea ofensivei ucrainene, la 6 august. Rusia susține în prezent că duce o contraofensivă cu obiectivul de a alunga trupele ucrainene peste graniță.
Armata rusă revendică recucerirea a 12 localități, în timp ce trupele ucrainene avansează într-o nouă direcție.
Furie față de invitarea ONU și CICR în regiunea Kursk
Pe de altă parte, Kremlinul s-a opus prezenței ONU și a Comitetului Internațional al Crucii Roșii în zona cucerită de ucraineni în regiunea Kursk.
„Ucraina este pregătită să le faciliteze activitatea şi să-şi dovedească faptul că respectă dreptul umanitar internaţional” în acest teritoriu, a anunțat pe X ministrul de externe Andrii Sîbiha.
Întrebat despre invitația adresată de Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat-o drept o „provocare pură”. „Sperăm ca asemenea declaraţii provocatoare să nu fie luate în considerare de către cei cărora le sunt destinate”, a insistat el.
Ucraina pretinde că a cucerit peste 1.300 de kilometri pătraţi și aproape 100 de localități de la lansarea ofensivei din Kursk.
În acest context, Kievul încearcă să arate că forţele ucrainene respectă dreptul umanitar, că nu maltratează civili ruşi şi nu comite crime de război, spre deosebire de armata rusă.
„Din prima zi a operaţiunii din Kursk, forţele de apărare ucrainene au dat dovadă de un respect total faţă de dreptul umanitar internaţional” şi au „asigurat ajutorul umanitar şi trecerea în deplină siguranţă a civililor”, dă asigurări Andrii Sîbiha.
Șefa Crucii Roșii, în vizită la Moscova
Preşedinta CICR Mirjana Spoljaric a sosit luni la Moscova, într-o vizită prevăzută de mult timp. Ea urmează să dicute marţi cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Spoljaric efectuează această vizită la câteva zile după uciderea a trei angajaţi ucraineni ai CICR într-un bombardament în regiunea Donețk. Angajații CICR au fost omorâți în timp ce se pregăteau să distribuie lemne de foc şi cărbune într-un sat situat pe linia frontului.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atribuit acest atac armatei ruse şi a denunţat „o nouă crimă de război”.
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 16.09.2024, 19:21
Păi normal că se înfurie. Cum va putea după aia Kremlinul să însceneze nişte atrocităţi după ce "eliberează" zona? Și așa le e greu să explice cum ei au omorât vreo 12-15.000 de frați ruși, în timp ce în timpul invaziei sângeroase a fasciștilor ucraineni, urmată de genocid, au murit... 30 de civili.