Pentru a se impune legal obligația purtării măștii în spațiile închise, ordinul trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial. Acest lucru nu a fost făcut încă, iar principalul motiv îl reprezintă excepțiile de la purtarea măștii de protecție, potrivit unor surse din Guvern.

Premierul ar vrea să oblige şi politicienii să poarte masca atunci când fac declaraţii în spaţiile închise, precum Parlamentul.

Astfel, în Executiv se mai discută dacă se va introduce distanţa de 3 metri între prezentatorii TV și invitații acestora, pentru a nu purta masca.

O altă problemă descoperită, după ce Ordinul a fost prezentat public, miercuri, este la prevederea privind excepţia purtării măştii de către elevi, la cursurile de pregătire, care nu este completă.

Reprezentanţii din Ministerul Educaţiei ar fi atras atenţia că este nevoie să fie exceptată purtarea măştii, de către elevi, şi în examenele de bacalaureat şi evaluare naţională.

În forma actuală, sunt exceptaţi elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare.

Excepțiile de la purtarea măștii de protecție, în actuala formă a Ordinului:

  • angajatul este singur în birou sau se află minim 2 metri între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;
  • persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
  • persoana desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);
  • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • vorbitorii în public, cu condiția respectării distanței de 3 metri
  • elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare
  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News