12 incendii au fost înregistrate în spitalele din România, în mai puțin de un an, iar 31 de oameni au murit. Ultima tragedie a fost cea din 1 octombrie, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

Medicii se tem că dezastrul s-ar putea repeta în orice secţie ATI supraîncărcată cu pacienţi, pentru că acolo există foartă multă aparatură medicală conectată la prize, iar concentraţia de oxigen în aer e crescută.

În aceste condiţii, mai multe spitale au cerut inspectoratelor judeţene de pompieri să asigure autospeciale de stingere cu apă şi spumă, la nivelul secţiilor ATI.

Raed Arafat, șeful DSU

„Nicăieri în lume nu există să păzești o clădire cu o mașină de pompieri”, a replicat vineri Raed Arafat, într-o conferinţă de presă. Şeful DSU a precizat că există alte soluţii de prevenire a incendiilor, iar „pompierii ce participă acum, la (Spitalului „Victor Babeș”) Timişoara şi în anumite zone unde s-a solicitat, fac verificări, din câteva în câteva ore, trimit pe cineva să facă un tur, să verifice că totul este ok, dacă ei nu au personal propriu în spital. Unde au, acel personal face asta.”

Măsurile de verificare a secţiilor ATI sunt enumerate într-un ordin pe care, vineri, inspectorul şef al IGSU, general-maior Dan-Paul Iamandi, l-a trimis către unităţile de pompieri din ţară. 

Libertatea a intrat în posesia acestui document şi vă prezintă planul autorităţilor de prevenire a incendiilor în spitale.

Verificări între 9:00 și 21:00, apoi ocazional

Misiunea le revine, în principal, pompierilor de la subunităţile de intervenţie, care trebuie să controleze secţiile ATI „zilnic, din 3 în 3 ore, în intervalul orar 9:00 – 21:00, iar în afara acestui program, verificările vor fi executate, ocazional, de echipajul SMURD, după finalizarea misiunilor”, adică după ce aduc pacienţii la spital cu Salvarea.

Pompierii trebuie să fie echipaţi în combinezoane de protecţie, „în vederea permiterii accesului în secţia ATI”, unde trebuie să verifice dacă există stingătoare şi hidranţi interiori, dacă se poate face evacuarea pacienţilor în caz de incendiu, dar şi cum se face încălzirea acelor secţii, „în vederea eliminării mijloacelor neomologate”.

Misiunea pompierilor: „Verificarea asigurării permanente a personalului în secţia ATI”

Odată intraţi în ATI, pompierii au misiunea de „eliminare a utilizării tuturor surselor de foc deschis (ex. lumânări, candele etc.)” şi trebuie să verifice „prin vizualizare, integritatea instalaţiilor electrice”, dar şi „existenţa improvizaţiilor ori a defecţiunilor la acestea”.

Pompierii au ca sarcină să vadă dacă există Servicii Private pentru Situații de Urgență în cadrul spitalului, dar şi „verificarea asigurării permanente a personalului în secţia ATI şi a modului de cunoaştere de către aceştia a modalităţilor de utilizare a stingătoarelor de incendiu, precum şi a modalităţilor de evacuare a persoanelor, în special a celor care nu se pot efacua singure”.

Când ajung în secţiile ATI, angajaţii IGSU mai au ca misiune „aerisirea periodică a spaţiilor în care există riscul de creştere a concentraţiei de oxigen”. 

În ordinul primit de inspectorate se subliniază că, odată cu venirea frigului, „unul dintre riscuri este acela că spaţiile se vor aerisi mai rar, iar acumularea de oxigen va creşte vulnerabilitatea şi riscul de producere a unor evenimente nedorite”.

În cazul în care constată că în spital există nereguli privind prevenirea incendiilor, pompierii le vor raporta, prin staţie, la dispeceratul ISU care, mai departe, le va aduce la cunoştinţa managerului acelei unităţi medicale, „în cel mai scurt timp”. 

Urmărește-ne pe Google News