La începutul iernii, Kremlinului vrea să facă viața imposibilă pentru sute de mii de oameni din estul Ucrainei. Astfel, Forțele Aeriene Ruse bombardează fără milă regiunea Harkov. Capitala cu același nume, al doilea oraș ca mărime al țării (1,5 milioane de locuitori la începutul invaziei), este acum sub foc aproape în fiecare noapte.

Pe lângă centrale electrice, armata rusă vizează supermarketurile „pentru a ne face viața insuportabilă”. Aproape un milion de oameni au rămas în Harkov.

Două supermarketuri și 4 piețe, vizate de atacul din 3 noiembrie

Pe 3 noiembrie, trupele ruse au lovit supermarketul ROST din districtul Șevchenkivskîi din Harkov cu o rachetă antitanc. Autoritățile militare au raport 15 răniți, a relatat agenția Ukrinform și Gwara Media.

Șeful Administrației Militare Regionale din Harkov, Oleh Sinegubov, a precizat că un al doilea supermarket, 4 piețe, o cafenea, 21 de magazine și un centru comercial au fost avariate.

Anna nu poate rămâne în casa distrusă, iar soțul ei soldat tocmai și-a pierdut un picior

Anna stătea în sufrageria ei când o rachetă rusă a lovit în apropiere, spulberând geamul și rănind-o în față și la mână.

Femeia nu știe ce se va întâmpla în continuare. Nu poate rămâne în casa distrusă, iar soțul ei, care luptă ca soldat, tocmai și-a pierdut un picior. „Tatăl meu locuiește în Israel, a vrut să vină aici imediat să ajute, dar i-am spus că nu este posibil”, spune ea, disperată.

Pentru Maksim Pesin și colegii săi, munca începe după bombardament. „Încercăm să reparăm toate ferestrele sparte în 24 de ore”, spune directorul adjunct al serviciului municipal de intervenție.

„Efortul este considerabil. Ultima dată când o rachetă a lovit, aproape 800 de geamuri au fost sparte, iar a doua zi toate erau reparate. În caz contrar, mii de oameni ar trebui să fugă”, explică Pesin.

Potrivit primăriei, forțele ruse au efectuat 78 de atacuri cu rachete și bombe glisante asupra orașului numai în ultimele două luni, distrugând 4.500 de case.

„În fiecare dimineață mă uit pe geam pentru a vedea dacă steagul ucrainean mai flutură deasupra primăriei”

„Am îndurat deja trei ierni grele”, spune Maria Cernenko, șefa administrației militare din orașul Rohan, la sud-est de Harkov. „Ar fi imposibil de transmis oamenilor că nu am putea-o face și acum”, adaugă ea

Liubov Mikasenko, arhivar la primărie, are deplină încredere în Cernenko: „Când trupele rusești de invazie erau la doar 500 de metri distanță, a rămas aici și și-a riscat viața pentru a organiza apărarea orașului”.

În fiecare dimineață, spune ea, se uita pe fereastra apartamentului ei „pentru a vedea dacă steagul ucrainean mai flutură deasupra primăriei”. Este convinsă că Ucraina va supraviețui și în această iarnă

Profesoara de geografie Oksana vrea să rămână în Rohan cu familia ei. Familia locuiește într-o anexă, după ce casa lor a fost distrusă de o rachetă rusă.

Copiii au nevoie de educație, așa că nu pot să plec acum și să-i las baltă!

Video: Bloc din orașul Nikolaev lovit de o dronă kamikaze Shahed, lansată de armata rusă. Cinci oameni au fost uciși.
Sursa: Ministerul pentru Situații de Urgență al Ucrainei

„Nu putem forța oamenii să plece. Nimănui nu-i place să fie refugiat”

Încălzirea centrală funcționează în continuare, iar familia vrea să cumpere un generator în caz de urgență, din donații.

Mai la est, în Kupiansk, șeful poliției Konstiantin Domrîn organizează evacuări din orașul din prima linie. Invadatorii s-au mutat pe o rază de cinci kilometri de oraș, pe care îl ocupaseră deja în 2022. Armata ucraineană l-a eliberat în toamna anului 2022.

„Am evacuat aproximativ 4.000 de oameni”, spune el. Aproximativ 4.000 sunt încă în oraș și suburbii.

„Desigur, ne-ar fi mai ușor dacă oamenii ar pleca mai devreme, recunoaște el. „Dar nu îi putem forța să-și părăsească domiciliul”.

„Nimănui nu-i place să devină refugiat”, conchide Konstiantin. Dar bombardamentul constant din timpul iernii îi lasă pe mulți fără variante de ales.

Comanda Kremlinului e „bombardați centralele electrice și lăsați-i fără căldură, loviți supermaketurile și lăsați-i fără alimente”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News