Decizia intervine după ce mai multe state conduse de republicani au contestat decretul federal. Mai multe companii, grupuri de susținere, precum și statele Texas, Louisiana, Mississippi, Carolina de Sud și Utah au depus plângeri la această instanță, dar reglementarea federală este contestată, separat, și în fața altor instanțe din SUA.
În virtutea ordinului dat sâmbătă de justiție, administrația Biden trebuie să răspundă până luni, la ora 17.00. Reprezentantul juridic al Departamentului Muncii a declarat că este pregătit să apere legalitatea ordinului în instanță.
Potrivit termenilor decretului anunțat de administrația Biden în urmă cu două zile, companiile americane cu mai mult de 100 de angajați vor fi obligate să aibă lucrătorii vaccinați anti-COVID sau să le facă teste săptămânal începând din 4 ianuarie.
Angajații care nu vor să se vaccineze vor trebui testați săptămânal și vor trebui să poarte mască la locul de muncă. Firmele le pot cere însă angajaților să plătească pentru teste.
Măsura se aplică personalului medical, dar și companiilor care au contracte cu agențiile federale. Astfel, zeci de milioane de salariaţi americani vor trebui să se vaccineze împotriva COVID.
Potrivit calculelor, sub incidența acestei măsuri ar intra două treimi din forţa de muncă din SUA, adică peste 80 de milioane de lucrători.
Joe Biden și-a anunțat planul de vaccinare obligatorie pentru angajați la începutul lunii septembrie, când puțin peste 62% dintre americani era vaccinaţi complet împotriva COVID-19.
Comitetul Naţional Republican şi unii guvernatori republicani au ameninţat încă de la acel moment că vor da în judecată planul lui Biden.
Departamentul SUA al Administraţiei pentru Sănătate şi Siguranţă în Muncă (OSHA) poate implementa un standard de urgenţă numai când lucrătorii sunt expuşi unui „pericol grav” şi standardul este necesar pentru a-i proteja. Înainte de pandemie, organismul a emis doar nouă standarde temporare de urgenţă, ultimul în 1983.
Foto: Hepta