Intenția autorităților e bună, însă nu s-au gândit cum s-o activeze, cum să-i pună pe rezidenți în contact cu DSP-ul și o eventuală prezență în masă i-a alertat pe cei de la DSP.
Ieri după-amiază, Raed Arafat a semnat un document ce urma să fie citit și în ședința de aseară a Ministerului de Interne – cel prin care studenți, rezidenți și elevi erau chemați, ca voluntari sau în gărzi, pentru a îngroșa rândurile în spitale și în DSP-uri.
Rezidenții de la medicină internă și medicină de familie intrau în a doua categorie, care ar fi trebuit să ajute Direcțiile de Sănătate Publică din țară.
“Rezidenții în specialitățile medicină de familie și medicină internă vor întrerupe stagiile de pregătire din toate secțiile în care sunt în prezent repartizați și se vor prezenta până în data de 18.03.2020 ora 12:00 la Direcțiile de Sănătate Publică în vederea repartizării la serviciile de ambulanță județene, camerele de gardă, unitățile/compartimentele de primiri urgențe sau secțiile spitalicești, în funcție de necesitățile existente”.
Ordinul semnat de Raed Arafat:
Mai mulți rezidenți s-au prezentat, după ordinul 74522 din 17.03.2020, însă – surpriză – situația era diferită în teren.
Astfel, aceștia au găsit un anunț al Direcției de Sănătate Publică din București, prin care DSP anunța că nu este nevoie ca rezidenții să vină la sediul din strada Avrig.
“Medicii rezidenți din specialitățile Medicină internă și medicină de familie NU ESTE NECESAR SĂ SE PREZINTE la sediul DSP București în data de 18.03.2020 pentru a fi repartizați în unități sanitare. Ei vor rămâne în continuare în stagiile în care își desfășoară activitatea și, în funcție de necesități, vor fi contactați telefonic de către DSP București pe baza datelor transmise de spitalele care au încheiat contract de muncă și în baza tabelelor furnizate de UMF Carol Davila București”.
Anunțul afișat de DSP București:
Sublinierile și majusculele aparțin DSP.
Cele două documente, față în față:
Libertatea a încercat să ia legătura cu DSP București, fără succes. Totuși, a stat de vorbă cu oameni care au fost azi la sediul Direcției de Sănătate Publică București, și care au confirmat că mai mulți rezidenți au fost întorși din drum.
“Sincer, în București sunt cam 700-800 de rezidenți pe medicină internă și medicină de familie. Vă dați seama cum era dacă o parte mare a lor venea la DSP în același timp? Practic, se încălcau fix prevederile luate de aceiași oameni”, au spus surse apropiate Direcției de Sănătate Publică pentru Libertatea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro