UPDATE ora 10:35: Guvernul a modificat „Ordonanța lăcomiei”. Indicele ROBOR utilizat pentru calculul dobânzilor va fi înlocuit. Ministrul Finanțelor Publice, Orlando Teodorovici, a explicat modificările aduse acestei Ordonanţe.

Taxa pe activele financiare nete ale băncilor va fi o taxă anuală plătită semestrial, iar în 2019 primul termen de plată este 25 august, a anunţat vineri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria, după o şedinţă de Guvern în care au fost aprobate modificările Ordonanţei 114/2018.

„Taxa este anuală, plătită semestrial, de către instituţiile bancare, şi reprezintă produsul dintre baza de impozitare şi cota de taxare, iar suma rezultată se reduce conform celor două criterii de ajustare. 25 august este termenul de plată al taxei pe active, calculată la nivelul primului semestru, iar regularizarea taxei pe active se realizează până la 25 august inclusiv a anului viitor”, a explicat ministrul Finanţelor.

Taxa pe active nu se plăteşte dacă instituţiile bancare înregistrează pierdere contabilă la sfârşitul semestrului, respectiv la sfârşitul anului pentru care se datorează taxa. De asemenea, taxa nu se plăteşte de către instituţiile bancare pentru care BNR a impus restricţii de creditare, pentru perioada în care operează restricţia, sau pentru aceste instituţii care au îndeplinit 100% ţinta de creştere a creditării sau ţinta de diminuare a marjei de dobândă sau dacă nivelul procentual agregat al creşterii creditării şi al diminuării marjei de dobândă este de cel puţin 100%.

„Dorinţa noastră este de a creşte intermedierea financiară, de a reduce costurile de refinanţare pentru populaţie la creditele în lei, acest nou indice de referinţă categoric se aplică noilor credite, se aplică contractelor în derulare atunci când se face o solicitare de refinanţare, şi se aplică şi contractelor în derulare fără cerere de refinanţare, cu acordul părţilor, pentru că aceasta este procedura legală corectă”, a susţinut Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a precizat că modificările Ordonanţei 114 au acceptul Băncii Naţionale a României, iar Banca Centrală Europeană a fost informată cu privire la acest subiect.

UPDATE ora 8:30: „Obiectivul Guvernului este să scadă costurile creditelor românilor, să crească numărul companiilor româneşti care vor primi de la bănci credite avantajoase pentru dezvoltare şi să încurajeze economisirea. (…) Astfel, în consens cu părţile implicate şi pe baza principiilor agreate cu Banca Naţională a României şi cu Asociaţia Română Băncilor, astăzi modificăm trei acte normative – este vorba de Ordonanţa 114 din 2018, Ordonanţa 50 din 2010 şi Ordonanţa 52 din 2016”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, în deschiderea şedinţei de Guvern. 

Şefa Executivului a arătat că indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzacţiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR.

„Se aplică doar creditelor contractate de populaţie. În ceea ce priveşte taxa anuală pe active financiare datorată de instituţiile bancare se ajustează mecanismul prin restrângerea bazei de impozitare pe activele financiare, reducerea până la 0 a taxei în funcţie de creditele acordate sectorului nefinanaciar şi ajustarea dobânzilor la credite şi depozite. Taxa va fi calculată de fiecare instituţie bancară cu regularizarea”, a mai spus premierul, adăugând că termenul de regularizare a acesteia este 25 august.

Legat de Pilonul II de pensii, Dăncilă a afirmat că au avut loc discuţii cu cei din sistem.

„Se suspendă până la 31 mai 2019 aplicarea reglementărilor privind cerinţelor de capital pentru administratorii fondurilor de pensii. După 1 iunie 2019 cotele de capital obligatoriu trebuie plătite până la 31 decembrie 2019”, a spus ea.

În domeniul energiei, Guvernul îşi propune reducerea costurilor de încălzire a populaţiei, scutirea de la palata de 2% pe cifra de afaceri şi asigurarea producţiei de energie în scutirea de la plata de 2% pe cifra de afaceri.

Guvernul a mai decis şi suspendarea până la 1 decembrie 2019 a sancţiunilor pentru disciplina în reţelele de comunicaţii.


„Sunt modificări aduse, după discuţiile avute cu Asociaţia Română a Băncilor şi Banca Naţională, obiectivul nostru a rămas neschimbat, obiectivele, şi anume să crească nivelul de intermediere bancară, să scadă dobânzile, să crească nivelul de implicare a sistemului bancar în economia românească şi să existe nişte măsuri, nişte prevederi care să stimuleze băncile să investească sau să acorde credite pentru economia românească”, a precizat Liviu Dragnea, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele PSD a adăugat că în ceea ce priveşte fondurile de pensii, ministrul de Finanţe a discutat cu companiile din domeniu. „Au convenit să proroge primul termen până la care trebuia să fie majorat capitalul social, pentru ca împreună să găsească cele mai bune prevederi, pentru ca fondurile de pensii să înceapă să investească şi în altceva decât în titluri de stat, lucru convenit de ambele părţi”, a spus Dragnea.

El a mai precizat că au fost întâlniri şi cu operatorii de telefonie mobilă.

„Aici este vorba despre o prevedere care se referă la o amendă foarte mare, care poate merge până la 10%, în condiţiile în care se încalcă prevederile legale privind autorizarea, dreptul de acces, tulburarea proprietăţii şi aşa mai departe (…) Pentru a se putea discuta şi despre alte lucruri, dar într-un mod serios, pentru că nu putem să trecem uşor cu vederea faptul că timp de 10 ani, acel 0,4% din cifra de afaceri care trebuia plătit de operatori nu a fost plătit şi vorbim de 4,7 miliarde de lei, adică un miliard de euro. Nu spun că sunt vinovaţi ei sau că a fost vinovat ANCOM-ul, dar faptul că nu cer banii ăştia reprezintă o problemă. Şi atunci, pentru a se putea discuta pe îndelete, probabil că şi aici va fi o prorogare a termenului, pentru a intra în legalitate în toate situaţiile în care ar putea fi şi, de asemenea, pentru a se realiza un pachet de prevederi specifice pentru această industrie, care să fie integrate în Legea 50, Legea disciplinei în construcţii, lucru convenit cu aceşti actori”, a mai spus Dragnea.

Teodorovici: Modificările la Ordonanţa 114 se bazează foarte mult pe elementele şi datele transmise de Banca Naţională a României

Modificările la Ordonanţa 114 se bazează foarte mult pe elementele şi datele transmise de Banca Naţională a României (BNR), instituţie care a şi avizat documentul în forma sa actuală, a declarat, joi, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, după şedinţa Consiliului Economic şi Social (CES).

„Vă pot spune clar că, astăzi, ROBOR-ul este peste 3%, deci 3,23% la trei luni. La tranzacţii, noul indice de referinţă este 2,60%, este o diferenţă în minus. Noi ne-am bazat foarte mult pe ceea ce Banca Naţională a României ne-a trimis ca şi elemente, date, argumente, justificări. Este acelaşi document pe care şi Banca Naţională l-a acceptat. Vă reamintesc că Ordonanţa, în forma ei de astăzi, este avizată şi de Banca Naţională a României. În rest, sunt încercări ale unora de a crea din nou o discuţie care nu ar trebui să existe”, a spus Teodorovici.

”Taxa pe lăcomie” se va calcula în alt mod, iar fondurile de pensii care se ocupă de Pilonul II vor scăpa pentru o vreme de majorarea de capital de 800 de milioane de euro, arată proiectul de modificare a controversatei Ordonanțe 114.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a anunțat că va convoca referendum pe justiție pentru 26 mai: ”Golăneala a trecut orice limită”

 
 

Urmărește-ne pe Google News