UPDATE Ora 18:55 În ședința de Guvern, desfășurată online cu începere de la ora 14:00, s-a adoptat Ordonanța de Urgență care va permite plata cadrelor medicale implicate în vaccinarea anti-COVID.
Conform documentului aprobat astăzi, fiecare centru de vaccinare are un medic coordonator, iar personalul medico-sanitar și registratorii medicali delegați sau detașați beneficiază de drepturile salariale stabilite în conformitate cu prevederile Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, a informat Ministerul Sănătății.
Pentru activitatea prestată în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, cadrele medicale vor fi plătite astfel:
a) 90 lei/oră pentru medici;
b) 45 lei/oră pentru asistenți medicali;
c) 20 lei/oră pentru registratorii medicali.
Pentru activitatea prestată de medicii de familie, aceștia vor fi plătiți astfel:
a) pentru primii 50% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 30 lei/serviciu;
b) peste pragul de 50,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 50 lei/serviciu;
c) peste pragul de 60,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 60 lei/serviciu;
Toate sumele de mai sus sunt sume brute.
Ştirea inițială.
750 de centre de vaccinare anti-COVID ar urma să fie deschise în etapa a doua de vaccinare, care va începe efectiv din 18 ianuarie. Însă pentru că OUG de înființare a centrelor și de plată a cadrelor medicale nu a fost adoptată de Guvern, nu se știe precis cu câte centre de vaccinare începe a doua etapă, scrie Hotnews.
Ordonanța de Urgență care lămurește cum vor fi finanțate cheltuielile centrelor de vaccinare, precum și cum va fi plătit personalul medical implicat în acest proces este chiar primul punct din ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi, care va începe la ora 14.00, în sistem online.
În Nota de Fundamentare, publicată de Secretariatul General al Guvernului, este specificat că pentru activitatea prestată, personalul medico-sanitar și auxiliar va beneficia de următoarele sume:
- 100 de lei/oră pentru medici
- 50 de lei/oră pentru asistenți medicali
- 25 de lei/oră pentru registratori.
„Având în vedere că la nivel național sunt organizate sau se află în curs de organizare și operaționalizare aproximativ 930 de centre de vaccinare, în care își vor desfășura activitatea aproximativ 2.000 de medici, 6.000 de asistenți medicali și 2.000 de registratori medicali, costurile estimate […] se ridică la suma de 1.188.000 mii lei pentru o perioadă de 6 luni”, se mai arată în Nota de Fundamentare.
De asemenea, „se estimează că pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 este necesară o sumă de aproximativ 112.783,272 mii lei pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare”, scrie în documentul consultat de Libertatea.
Aceste sume trebuie alocate de la bugetul de stat către Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, prin bugetul Ministerului Sănătății.
Primarul Clujului, Emil Boc, și ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, au avut, pe 10 ianuarie, un schimb de replici acid pe tema proiectului de ordonanță de urgență referitoare la organizarea centrelor de vaccinare anti-COVID-19.
Orice ministru ar trebui să știe că nu poți să stabilești sarcini fără să dai bani. Sarcini suplimentare se dau dacă ai alocată resursă suplimentară. Asta nici măcar nu într-un proiect de OUG, nici într-un extemporal la dirigenție la clasele I-IV nu se face, darămite la nivelul unei țări europene!
Emil Boc:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro