Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a confirmat că „în principiu”, luni, la ora 9, a fost programată o ședință de Guvern pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență pe legile justiției.

Șerban Nicolae, liderul senatorilor PSD, care este și președintele Comisiei juridice din Senat, s-a declarat foarte nemulțumit de procedura aleasă de ministrul justiției, Tudorel Toader, de a modifica printr-o ordonanță de urgență, preconizată pentru luni, legile justiției, astfel încât ele să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția, potrivit Digi 24.

Nicolae s-a declarat deranjat de faptul că ministrul justiției nu a stat de vorbă cu parlamentarii care au modificat legile justiției și nu le-a explicat ce anume este neconstituțional, ce anume nu este aplicabil din acest proiect.

„Este o inepție” să renunți la schema de pensionare anticipată a magistraților, a spus Șerban Nicolae, după ce Tudorel Toader a propus o amânare a măsurii, care ar urma să se aplice abia din 2023. Și alte prevederi preconizate în Ordonanța de Urgență pe care Guvernul se pregătește să o dea luni au fost criticate de senatorul social-democrat.

„Deci o ordonanţă de genul ăsta sigur că ar pune şi ar impieta în primul rând activitatea noastră parlamentară şi ar fi o bătaie de joc faţă de munca pe care am depus-o noi acolo timp de trei ani de zile, ca să modificăm ce era de modificat” a spus Șerban Nicolae, la B1TV.

„Cu cine s-a sfătuit domnul ministru? Pentru că cu noi nu s-a sfătuit, cu niciunul dintre cei care am lucrat trei ani la aceste legi ale justitţiei, nici Şerban Nicolae nu ştie nimic, nici Florin Iordache nu ştie nimic, nici Nicolicea nu ştie nimic…Dacă are acordul coaliţiei? pentru că dacă nu are acordul coaliţiei dânsul iese dintr-o cutumă şi e destul de grav acest lucru. Şi dânsul trebuie să înţeleagă că cel puţin prin modificarea cu detaşările se încalcă decizia CCR-ului, ceea ce este destul de grav”, a mai spus Rădulescu.

Duminică seara, ministrul Tudorel Toader a avut o întrevedere la sediul PSD cu președintele partidului, Liviu Dragnea, pe tema ordonanței, relatează DIGI24.

Ponta: Ordonanţa va strica mai mult decât repară!

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, critică guvernele din 2017 şi până în prezent, precum şi majoritatea parlamentară pentru faptul că „s-au grăbit” să adopte legi şi ordonanţe pe care apoi „le modifică şi rectifică non stop”, adăugând că ordonanţa de modificare a legilor justiţiei, dată „peste noapte”, riscă să strice mai mult decât repară.

„Legea salarizării a fost impusă cu forţa în Parlament şi de atunci se tot modifică prin ordonanţe de urgenţă fără să poată fi aplicată bine. ‘Revoluţia fiscală, la fel. Legea privind exploatarea resurselor offshore din Marea Neagră s-a adoptat şi modificat de patru ori. Situaţia pensionarilor a fost modificată greşit prin ordonanţe şi acum proiectul noii legi a pensiilor merge pe aceeaşi cale greşită. Acum urmează ordonanţa de modificare a legilor justiţiei – peste noapte, contestată de toată lumea şi care va strica mai mult decât repară”, arată fostul prim-ministru, într-o postare pe Facebook.

Iordache, invitat la şedinţa plenară a Comisiei de la Veneţia, care va da aviz pe legile justiţiei

Preşedintele Comisiei speciale pentru legile din domeniul justiţiei, Florin Iordache, a declarat că va participa, săptămâna viitoare, la şedinţa plenară a Comisiei de la Veneţia pentru a exprima un punct de vedere în privinţa modificărilor la Codul penal şi Codul de procedură penală.

„Vineri şi sâmbătă este adunarea generală a Comisiei de a Veneţia pentru luna octombrie. Sunt invitat să prezint un punct de vedere la raportul preliminar care vizează Codurile penal şi de procedură penală. Ştiţi că ei au fost în vară şi s-au întâlnit cu asociaţiile profesionale, Ministerul Justiţiei, Parchet, Parlament, etc. Eu voi exprima un punct de vedere ţinând cont că, în acest moment, faţă de Codul de Procedură Penală, Curtea Constituţională s-a pronunţat şi o parte din articole au fost declarate constituţionale, altele au fost declarate neconstituţionale şi le punem în concordanţă. Sper ca până săptămâna viitoare să se pronunţe şi asupra Codului penal”, a precizat duminică, pentru AGERPRES, Florin Iordache.

Urmărește-ne pe Google News