„Având în vedere obligaţiile statului de a garanta şi de a asigura cadrul legislativ pentru exercitarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor (…) ţinând cont că prin Programul de guvernare Guvernul României îşi asumă modernizarea comunităţilor locale prin realizarea de investiţii în infrastructura locală, drumuri judeţene şi locale, infrastructura de apă şi canalizare, staţii de epurare a apei, extinderea reţelei de distribuţie a gazelor naturale etc., este imperios necesară susţinerea realizării obiectivelor de investiţii care permit asigurarea în cel mai scurt timp a unor servicii esenţiale pentru creşterea calităţii vieţii în toate localităţile din România, punându-se mai mult accent, în conformitate cu obligaţiile prevăzute în legislaţia internă şi europeană, pe apă şi canal, drumuri şi reţele de gaze”, se arată în document.
„Consecinţa negativă pe care o poate avea neadoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă este faptul că unele dintre serviciile esenţiale pe care statul şi unităţile administrativ-teritoriale trebuie să le asigure tuturor cetăţenilor nu pot fi oferite la standarde de calitate şi siguranţă sau nu pot fi oferite deloc în anumite zone izolate, atrăgând afectarea stării de sănătate a populaţiei, a condiţiilor de trai, precum şi depopularea comunităţilor subdezvoltate, fiind necesară o abordare integrată, strategică la nivel naţional în asigurarea finanţării de către stat, prin administraţia publică locală, a unor proiecte prioritare care conduc la îmbunătăţirea condiţiilor de trai prin asigurarea serviciilor publice elementare, de bază, în acord cu nevoile beneficiarilor programului. O altă consecinţă negativă o reprezintă faptul că neadoptarea unor măsuri de finanţare a obiectivelor de investiţii din categoria alimentare cu apă şi staţii de tratare a apei, precum şi sisteme de canalizare şi staţii de epurare ar conduce la imposibilitatea României de a închide procedura de infringement într-un termen rezonabil”, se mai arată în OUG.
Valoarea programului derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei în perioada 2021-2028 este de 50 de miliarde de lei, limită maximă în baza căreia se pot încheia contracte de finanţare multianuale.
Tot luni, Expert Forum a anunțat, într-o postare făcută pe Facebook, că a înaintat Avocatului Poporului o scrisoare prin care îi solicită să conteste la Curtea Constituțională ordonanța de urgență de aprobare a Programului Național de Investiții Anghel Saligny, adoptată vineri de către Guvern. Scrisoare era contrasemnată de alte 17 organizații neguvernamentale și grupuri civice.
Printre motivele invocate de cele 18 organizații se numără „lipsa unei situații extraordinare care să justifice înlocuirea procedurilor parlamentare și asumarea unui astfel de proiect de către Guvern”, cât și lipsa avizului Consiliului Economic și Social. Libertatea a relatat vineri că legea spune că avizul CES e obligatoriu, dar premierul Cîțu susține că nu e nevoie de el.
Criza guvernamentală s-a declanșat miercurea trecută, după ce premierul Florin Cîțu care l-a demis pe ministrul justiției, Stelian Ion, pe care l-a acuzat de „un șantaj” după ce a refuzat să avizeze Programul național de investiții Anghel Saligny.
În replică, USR-PLUS i-a retras sprijinul politic premierului și i-a cerut demisia. Vineri, formațiunea a depus moțiune de cenzură cu sprijinul parlamentarilor AUR.
Miniștrii USR-PLUS a anunțat luni, 6 septembrie, că demisionează din Guvernul Cîțu.
Cu câteva ore mai devreme, pentru a treia oară, stabilirea calendarului moțiunii de cenzură depuse de USR-PLUS și AUR a fost amânată în birourile permanente ale Parlamentului, din lipsă de cvorum.
Foto: Hepta
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!