Care este scopul ordonanței

Ordonanța de urgență a fost adoptată în ședința de guvern de vineri. Ea are ca scop ieftinirea prețurilor la alimente, a precizat premierul. Ea va viza 14 alimente de bază, iar prin această măsură Guvernul încearcă „să ajute la creşterea puterii de cumpărare pentru toţi românii”.

„Este prima ţintă importantă enunţată şi asumată de acest Guvern şi mă bucur că am reuşit în doar două săptămâni să avem ordonanţa pe masa Guvernului”, a spus premierul în debutul ședinței de guvern.

El a ținut să mulțumească membrilor guvernului care au lucrat la proiectul de ordonanță de urgență, dar și marilor retalieri, pentru că „am avut un partener onest şi corect și am avut de la început sentimentul că această luptă împotriva creşterii preţurilor a devenit un obiectiv comun”.

Potrivit premierului, ordonanța de urgență este doar „un prim pas și vor mai urma măsuri care să frâneze creșterea prețurilor.

„Nu putem spera să avem alimente mai bune, la preţuri decente, doar limitând temporar adaosurile comerciale. Trebuie să susţinem creşterea producţiei şi a procesării. De aceea, împreună cu colegii mei, aprobăm astăzi şi o schemă de sprijin în valoare de 600 de milioane de euro pentru firmele româneşti producătoare de alimente, care fac investiţii în unităţile de procesare”, a spus Ciolacu.

Ce alimente sunt incluse

În proiectul de ordonanță de urgență, publicat anterior de Ministerul Agriculturii, se prevede plafonarea adaosului comercial pentru o perioadă de trei luni la maximum 20% la retailer, 20% la procesator și 5% pe lanțul de distribuție.

Conform ministerului, lista alimentelor este următoarea:

  • pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialități;
  • lapte de vacă proaspăt cu 1,5% grăsime la un litru;
  • brânză telemea de vacă vrac;
  • iaurt simplu din lapte de vacă, cu grăsime de maximum 3,5% și o greutate de 200 grame;
  • făină albă de grâu 1 kg;
  • mălai 1 kg;
  • ouă de găină 10 bucăți;
  • ulei de floarea soarelui la un litru;
  • carne proaspătă de pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui;
  • carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc;
  • legume proaspete vrac: roșii, castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia;
  • fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă;
  • cartofi proaspeți albi vrac;
  • zahăr alb la un kilogram.

Nerespectarea prevederilor actului normativ va duce la amenzi între 100.000 și două milioane de lei.

Avertismentul Consiliului Concurenței

Consiliul Concurenței a dat un aviz favorabil proiectul de OUG. Instituția a precizat că măsura ar putea avea rezultatele urmărite, respectiv acelea de scădere a prețurilor pentru produsele alimentare în cauză, dar a lansat și un posibil avertisment privind riscul unei penurii de alimente.

„Riscul cel mai mare pe care o astfel de propunere îl comportă este acela ca distribuitorii și retailerii să refuze să mai furnizeze aceste produse, cu justificarea că acestea le produc pagube economice”, a transmis Consiliului Concurenței într-un document citat de AgroIntel.

De asemenea, instituția arată că introducerea unui plafon de maximum 20% la costul de producție, în cazul procesatorilor, respectiv maximum 5% și 20% față de prețul de achiziție, prezintă „riscuri în sensul în care pot conduce la o aliniere a operatorilor la plafonul maxim și la o creștere a prețurilor la nivelul consumatorilor finali”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News