Proiectul Ordonanţei de Urgenţă de modificare a legilor justiţiei s-a aflat pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de Guvern de luni, şi, potrivit premierului Dăncilă, aduce unele „armonizări”, în urma recomandărilor Comisiei de la Veneţia.
Ordonanța de urgență privind legile justiției a stârnit un conflict între PSD și ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Social-democraţii nu au fost mulţumiţi de forma proiectului de Ordonanţă şi au vrut să modifice textul.
Ce prevede ordonanța de urgență privind legile justiției
Potrivit Mediafax, OUG prevede schimbări în modul în care sunt detașați procurorii şi stipulează interviuri transmise în direct pentru procurorii-şefi, care vor fi arhivate şi văzute de oricine. De asemenea, o altă prevedere nouă introdusă prevede că ministrul Justiţiei poate sesiza Inspecţia Judiciară.
În plus, se măreşte vechimea minimă pentru cei din magistratură, care vor să candideze la funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunct sau la funcţiile de conducere de la DNA şi DIICOT, la 15 ani.
Citește și INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ Statistica înfiorătoare, care nu-i preocupă pe șefii Justiției: 77 de prădători sexuali de copii condamnați fără închisoare, în ultimii doi ani!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro