Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a precizat că scopul Guvernului este să vină cu un proiect acceptat de partenerii sociali, în limitările fiscal-bugetare pentru 2016-2017.
„Nu vom continua cu acest proiect de ordonanţă de urgenţă. (…) Scopul Guvernului este să vină cu un proiect acceptat de partenerii sociali, este singurul nostru scop, în limitările fiscal-bugetare pentru 2016-2017 pe care ni le permitem”, a precizat Dan Suciu.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că au fost înţelese presiunile şi interesul public pentru acest proiect de OUG, iar de joi vor fi reluate discuţiile cu sindicaliştii. „Am înţeles îngrijorările partenerilor sociali, vom discuta cu aceştia începând de mâine”, a spus Suciu, precizând că vor fi căutate „soluţii mulţumitoare” pentru aceştia, dar în limia deficitului bugetar.
Suciu a mai declarat că proiectul abandonat de Guvern nu ar fi dus la diminuarea salariului pentru nicio categorie de angajaţi din sistemul bugetar.
Sindicaliștii din învățământ, primarii, doctorii și alte categorii de bugetari s-au declarat revoltați de noua schemă de salarizare. Spre exemplu, sindicaliștii din învățământ susțineau că în proiectul legii salarizării nu se regăsesc lucrurile pe care aceștia le-au negociat la Ministerul Muncii. „Este o diferenţă enormă între ceea ce s-a negociat anul trecut şi discuţiile care s-au purtat cu Ministerul Muncii anul acesta”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret.
Potrivit ordonanței, un medic primar ar fi urmat să pornească de la un salariu de bază de 3.459 și să ajungă până la 4.307 lei, iar un medic primar la urgențe va ajunge la 4.819 lei, în timp ce unul de medicină legală va putea câștiga aproape 8.000 lei. O asistentă medicală dintr-o unitate clinică va putea avea un salariu de bază de aproape 1.900 lei, în timp ce o asistentă la serviciile de urgență va câștiga un salariu de bază de 2.193 lei. Un medic rezident va porni de la un salariu de bază de 1.470 lei, dar, în funcție de vechime, gradație și specialiatate, salariul de bază al acestuia poate ajunge la 5.099 lei.
Ce salarii ar fi avutea profesorii și învățătorii
În sistemul universitar, salariul de bază al unui conferențiar universitar va porni de la 2.324 lei și, în funcție de gradație și vechime, va ajunge până la 4.084 lei. Un lector va avea salariul de bază între 1.957 lei și 3.154 lei, în timp ce un asistent universitar va unul de 1.692-2.894 lei. Un rector va avea un salariu de bază de maximum 9.605 lei, un decan de 8.345 lei, iar un șef de catedră de 7.889 lei.
Profesorii din învățământul preunivesitar cu studii superioare și grad didactic I vor avea salariile de bază cuprinse între 1.975 și 3.470 lei, cei cugradul II între 1.758 și 3.049 lei, iar cei cu definitivat vor porni de la 1.707 lei și vor putea ajunge la 2.920 lei.
O învățătoare sau educatoare cu studii de nivel liceal și gradul didactic I va porni cu salariul de bază de la 1.320 lei și va putea ajunge la 1.949 lei, în timp ce pentru debutanți salariul de bază se va situa între 1.270 și 1.581 lei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro