UPDATE Ordonanța de Urgență privind alegerile anticipate a fost publicată în Monitorul Oficial, vineri, 14 februarie, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere legal, Guvernul poate organiza alegeri anticipate.
Ciolacu: „PNL a legiferat astăzi turismul electoral”
UPDATE ora 18.50. Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu a venit cu o reacţie dură, pe Facebook, după publicarea Ordonanţei.
„PNL a legiferat astăzi TURISMUL ELECTORAL! O ordonanță nelegiuită, cu aviz NEGATIV de la Consiliul Legislativ, care va transforma România într-un rai al fraudelor electorale! O batjocură la adresa democrației!”, a scris Ciolacu.
El continuă: „Ce garanție vor avea românii că reprezentanții lor vor fi aleși corect?! Atât timp cât oricine va putea vota oriunde?! Este corect ca un bucureștean să decidă reprezentantul unui brașovean? Sau invers? Lucrurile sunt clare: Orban încalcă statul de drept și s-a folosit de funcția pe care vremelnic o deține pentru a servi DOAR interesele PNL! Nimic pentru interesele românilor!”.
Liderul PSD anunţă că va sesiza de urgență Avocatul Poporului „a să oprească acest șir întreg de abuzuri și ilegalități!”
„Legiferarea turismului electoral de către PNL trebuie stopată la Curtea Constituțională!”, mai spune Ciolacu.
Ordonanţa de urgenţă introduce trei zile de vot în diaspora şi votarea în ţară, în orice localitate
Interesant este că ordonanţa încă nu apare ca fiind publicată în Monitorul Oficial şi are aviz negativ de la Consiliul Legislativ.
Principalele modificări se referă la cele trei zile de vot, pentru românii din diaspora, pe modelul alegerilor prezidenţiale.
Astfel, în străinătate, în ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12,00 și se încheie la ora locală 21,00, iar in ziua de sâmbăta, votarea se deschide la ora locală 7,00 și se încheie la ora locală 21,00.
În plus, termenele privind organizarea alegerilor se reduc pentru ca aceste alegeri să se desfăşoare mai repede.
Alegătorii din ţară vor putea vota la orice secţie de votare, pe liste suplimentare, dacă nu se află în localitatea de domiciliu. În cazul în care se află în localitate, pot vota doar la secţia de votare unde sunt arondaţi.
Numărul parlamentarilor de diaspora s-a dublat, de la 6 la 12 reprezentanţi, respectiv 4 la Senat şi 8 la Camera Deputaţilor.
Ce prevederi sunt în Ordonanţa de Urgenţă
- Votarea în ţară are loc duminica, în timp ce, în străinătate, românii pot vota timp de trei zile, de vineri până duminică. Vineri, votarea începe la ora 12.00 şi se încheie la ora 21.00, sâmbătă şi duminică, votul are loc între orele 7.00 şi 21.00
- Alegerile parlamentare anticipate se desfăşoară în cadrul perioadei de 3 luni de la data dizolvării Parlamentului
- În cel mult 5 zile de la data dizolvării Parlamentului, Guvernul stabileşte, prin hotărâre, la propunerea AEP, data votării, calendarul operaţiunilor electorale, cheltuieile şi măsurile tehnico-organizatorice
- În cel mult 5 zile de la data dizolvării Parlamentului, Guvernul alocă, prin hotărâre, fondurile necesare bunei organizări şi desfăşurării alegrilor parlamentare anticipate, din Fondul de Rezervă bugetară
- În cazul alegerilor anticipate, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 50 de zile înaintea votării. În acest caz, termenele prevăzute de prezenta lege, cu excepţia celor de 24 de ore, şi a celor care se referă expres la alegerile parlamentare anticipate, se reduc la jumătate
- Campania electorală începe în ziua următoare celei în care se constată rămânerea definitivă a candidaturilor şi se încheie cu 24 de ore înainte de vot.
- Alegătorul votează la una dintre următoarele secții de votare:
- a) în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială sau sectorul municipiului București unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondat conform domiciliului sau reședinței, după caz;
- b) în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială sau subdiviziune administrativ-teritorială decât cea unde i§i are domiciliul, poate vota la orice secție de votare;
- c) în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate;
- d) în cazul în care are domiciliul în străinătate, iar în ziua votării se află în țara, poate vota la orice secție de votare organizată în țara;
- (3) Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal semnalează dacă:
- a) persoană care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv;
- b) persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot;
- c).alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la secția de votare respectivă;
- d) alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la altă secție de votare;
- e) alegătorul care s-a prezentat la vot este omis din listele electorate permanente;
- f) alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că și-a mai exercitat dreptul de vot la același scrutin;
- g) alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că a votat prin corespondența, votul prin corespondența transmis de acesta fiind recepționat de biroul electoral competent.
- Termenu de înregistrare ca alegător prin corespondenţă începe în 48 de ore de la data dizolvării Parlamentului şi se termină a data expirării a 15 zile de la data începerii perioadei electorale