Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind introducerea coplăţii în sistemul medical privat. În urmă cu două săptămâni, Guvernul amânase adoptarea proiectului, motivând lipsa unei dezbateri cu reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi.
Premierul Dăncilă a precizat în ședința de azi că proiectul adoptat va asigura drepturile pacienților care aleg serviciile oferite de clinici private. Potrivit acesteia, prin această reglementare, persoanele asigurate care apelează la servicii medicale oferite de clinici private vor plăti numai diferența dintre tariful practicat de acel furnizor și tariful decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Românii vor fi informați, dar pacienții acuză o „bombă socială”
Guvernul susține că astfel vor fi utilizate mai bine fondurile publice, iar pacienții vor fi informați exact cât trebuie să plătească. Reprezentanții pacienților sunt însă de părere că acest proiect îi defavoriza pe o parte dintre pacienți.
„Este o bombă socială și va afecta grav pacienții, în primul rând pe cei care nu sunt asigurați complet, pentru că nu vor mai avea asigurare completă în caz de boală. Practic, se desființează pachetul gratuit de servicii”, spunea, pentru cursdeguvernare.ro Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP)
Ideea vine de la Dragnea
Decizia de a introduce coplata, la privat a venit de la liderul PSD Liviu Dragnea. El a recunoscut, într-o emisiune la România TV, că a vorbit cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, despre posibilitatea ca un pacient să poată achita în plus serviciile la privat. Ideea i-a venit după ce a fost internat într-o clinică privată.
El a spus că a vorbit cu ministrul despre modificarea legislației, astfel încât românii care vor mai multe servicii în sistemul privat să poată achita în plus, pe lângă ceea ce asigură Casă de Asigurări de Sănătate.
Totuși, deși ministerul Sănătății spromite că pacienţii vor plăti mai puţin prin introducerea noii reglementări, nimic din textul legislativ nu susţine această afirmaţie, reiese dintr-o analiză realizată recent de reporterul Libertății, Alexandra Nistoroiu.
Aşa cum arată proiectul de OUG, pacienţii vor plăti mai mult, mai puţin sau la fel ca până acum, în funcţie de tarifele pe care vor alege să le practice furnizorii de servicii medicale din mediul privat. Există un articol unic în proiectul de OUG, care introduce în Legea sănătăţii următorul text:
„Furnizorii privați de servicii medicale care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru servicii aferente spitalizării continue, ambulatoriului clinic de specialitate și ambulatoriului paraclinic, potrivit legii, pot încasa direct de la asigurat o contribuție personală pentru serviciile contractate, cu acordul informat prealabil, în scris, al asiguratului în acest sens”.
Piaţa furnizorilor de servicii medicale private este şi ea o piaţă liberă, iar preţurile practicate de aceştia pentru investigaţii, spitalizare sau intervenţii chirurgicale nu ar fi putut oricum să fie îngheţate prin OUG.
Citeşte şi: