Cuprins:
Documentul urmează să intre în negocieri în coaliția de guvernare
În sectorul public, salariile, sporurile și alte beneficii vor rămâne la nivelul lunii decembrie 2024. Pensiile speciale și indemnizațiile nu vor fi indexate cu rata inflației, astfel acestea nu ar mai urma să fie majorate în anul 2025.
De asemenea, proiectul prevede faptul că se vor limita cheltuielile suplimentare, fără premii, bonusuri sau vouchere de vacanță.
Reorganizare și reducerea posturilor
Ordonanța pentru reducerea cheltuielilor prevede că se vor suspenda angajările pe posturile vacante, cu excepția celor unice.
Instituțiile și structurile subordonate vor trebui și ele să-și reducă numărul de angajați cu 25%. Aceste măsuri vizează eficientizarea aparatului de stat.
Indemnizația pentru concediul medical scade
O modificare importantă, menționată pentru prima dată public conform sursei citate, este reducerea indemnizației de concediu medical de la 75% la 65% din salariu. De asemenea, finanțarea partidelor politice va fi redusă semnificativ.
Proiectul prevede că „suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat se reduce de la cel puțin 0,01% și de cel mult 0,04% din produsul intern brut la cel puțin 0,005% și de cel mult 0,01% din produsul intern brut”.
În mod interesant, documentul menționează că „suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei” .
Prioritizarea investițiilor și impactul asupra beneficiarilor de facilități
Conform „Ordonanței trenuleț”, se va crea un spațiu bugetar pentru investiții și proiecte finanțate din fonduri europene. Creditele de angajament pentru proiecte noi vor fi limitate la 50% din nivelul din 2024.
De asemenea, vor exista reduceri limitate pentru transportul studenților și alte categorii de facilități sociale.
Strategii bugetare și obiective fiscale
Guvernul își propune reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB până în 2031. În acest sens, se vor ajusta cheltuielile publice pentru a susține traiectoria fiscală asumată.
Cheltuielile salariale vor fi limitate la nivelul anului precedent, cu excepția influențelor determinate de creșterea salariului minim.
Alte prevederi importante ale „Ordonanței trenuleț”
Proiectul interzice acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți care nu pot fi decontate integral din fonduri europene nerambursabile.
De asemenea, conform sursei citate, „în anul 2025, se încheie angajamente legale pentru proiecte de investiții noi finanțate prin Programul național de dezvoltare locală etapa I și etapa a II-a, Programul național de investiții Anghel Saligny și Programul național de construcții de interes public sau social doar în limita creditelor de angajament aprobate cu această destinație. Valoarea creditelor de angajament în anul 2025 nu poate depăși 50% din valoarea creditelor de angajament aprobate în anul 2024”.
Aceste măsuri reprezintă o încercare amplă a noului guvern de a reduce cheltuielile bugetare și de a eficientiza administrația publică.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
misu50 • 28.12.2024, 08:25
Desi toate aceste masuri nu vor fi suficiente la prapadul ce exista in bugetul statului (va trebui sa se umble la taxe si impozite), au inceput deja sa se reactiveze pleava sindicalista care, mana in mana cu politicienii, au distrus toata economia dupa '89!! Astazi in sindicate mai e doar bugetarimea, adica locul unde trebuie intrat cu buldozerul, cu furca nu e deajuns!
Jumygool • 27.12.2024, 22:41
Până în alegeri duduia economia acum suntem în colaps. Trăiască pdsr, PNL și alte mizerii
Demradulescu • 27.12.2024, 22:26
Referitor la ce mă doare,indexarea pensiilor conform legii aprobate:Promettre c'est noble,tenir c'est bourgeois.Cum se face că Ciolacu nu este nici nobil,nici burghez,o fi un mic derbedeu,întreb și eu ca opinia publică?