Fostul Guvern Orban a adoptat, săptămîna trecută, înaintea votului pe moţiunea de cenzură, în urma unei şedinţe maraton care a durat peste 9 ore, 25 de Ordonanţe de Urgenţă, pe diferite domenii, inclusiv una privind termenele pentru alegeri anticipate.
Printre Ordonanţele care au fost pubicate în Monitorul Oficial, marţi, se numără OUG privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei.
Ordonanţa prevede şi achiziţionarea unor scanere termice pentru a dota aeroporturile din Bucureşti şi din ţară.
O altă OUG publicată este cea pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care reglementează normele de conduită pentru conducătorul de trotinetă electrică, vârsta minimă admisă pentru a conduce un astfel de vehicul fiind de 14 ani.
Trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare, se mai arată în OUG.
„Pentru cei care folosesc trotineta şi au sub 16 ani, adică între 14 şi 16 ani, este obligatorie casca de protecţie. Este interzis transportul pasagerilor pe aceste mijloace de transport şi, totodată, ca zone de folosinţă sunt pistele care au destinaţia de piste de biciclete sau pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km la oră. Trotinetele electrice nu pot depăşi viteza de 25 de km/h şi, evident, această ordonanţă completează definiţia trotinetei, pentru a fi foarte clar, atunci când se foloseşte, în ce parametri ai actului normativ se încadrează cel care foloseşte trotineta”, explica, după şedinţa de Guvern, ministrul Afacerilor Interne.
Altă Ordonanţă de urgenţă publicată în Monitorul Oficial se referă la instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat individuale de salvare.
Aceasta prevede acordarea de sprijin financiar TAROM şi Complexului Energetic Oltenia.
Ce spunea premierul Orban
Premierul demis Ludovic Orban afirma, luni, într-o conferinţă de presă, că o parte dintre cele 25 de ordonanţe de urgenţă adoptate în ultima şedinţă a Guvernului de dinaintea trecerii moţiunii de cenzură au fost deja trimise către Monitorul Oficial.
„Trimitem la Monitorul Oficial toate ordonanţele de urgenţă. Din punctul nostru de vedere, ordonanţele de urgenţă îndeplinesc condiţiile pentru a fi valide şi pentru a intra în vigoare. Deja au fost trimise câteva ordonanţe. Şi astăzi şi mâine urmează să trimitem toate ordonanţele de urgenţă”, a precizat Orban.
De asemenea, liderul PNL a subliniat că Avocatul Poporului are dreptul constituţional să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa ordonanţelor, adăugând că nu se teme de nimic.
Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunțat, deja, pe 5 februarie, că ia în calcul posibilitatea atacării la CCR a ordonanțelor de urgență
Potrivit acesteia, adoptarea într-o singură ședință de Guvern a 25 de OUG este „nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituție” și că Guvernul se substituie astfel Parlamentului.