Potrivit sursei citate, poliția nu va mai putea aresta o persoană pentru posesia unor cantități mici din substanțele enumerate mai sus, folosite pentru consumul propriu. Posesorii riscă, în schimb, o amendă de până la 100 de dolari, a cărei achitare poate fi evitată dacă persoana respectivă este de acord să se înscrie într-un program de dezintoxicare.
„Ştim că pedeapsa pentru dependenţă nu funcţionează şi nu îmbunătăţeşte viaţa persoanelor”, a menţionat într-un comunicat Steve Allen, director al Autorităţii Sanitare din Oregon (OHA).
Oregon, primul stat care a legalizat marijuana
Allen a explicat că legea intră în vigoare într-un moment critic, în condițiile în care incidența supradozelor de droguri a crescut cu 70% în acest stat, de la începutul pandemiei de coronavirus.
Cei care au inițiat legea spun că prioritar este tratamentul persoanelor care se luptă cu o dependență și nu pedeapsa cu închisoarea, care le-ar îngreuna acestora reinserția socială.
De altfel, statul Oregon este pionier în ceea ce privește legislația privind posesia de droguri. În 1973, a fost primul din SUA care a legalizat folosirea în scopuri recreative a marijuanei. Noua măsură prevede că programele de reabilitare vor fi finanțate din impozitul de stat asupra marijuanei.
Începând
cu 1 octombrie, vor fi deschise noi centre de dezintoxicare, mai
arată sursa citată.