Comitetul de Investigații, condus din 2011 de Aleksandr Bastrikin, a luat în custodie copiii ucraineni aduși în Rusia după începerea invaziei. Comitetul este principala autoritate în materie de investigații federale din Rusia și răspunde în mod direct lui Vladimir Putin. Printre principalele responsabilități se numără: combaterea corupției și anchetarea forțelor de poliție, precum și investigarea autorităților locale și a instituțiilor federale.
Publicația rusă de investigații Nestka, citată de Meduza, a urmărit traseul unor adolescenți ucraineni înrolați în corpul de cadeți și învățați să lucreze ca anchetatori în Rusia.
„Viața mea este Rusia”
În iulie 2022, gemenii Nikita și Denis, în vârstă de 14 ani, locuiau alături de bunica lor în Donețk. Într-o zi, directorul școlii unde învățau le-a propus să se înscrie în corpurile de cadeți ale Comitetului de Investigații și să meargă la studii în Sankt Petersburg sau Moscova. Tinerii au acceptat oferta și au ales capitala Rusiei. Li s-a dat o zi și jumătate să-și facă dosarul, cu certificate medicale și ale realizărilor școlare.
La sfârșit de august 2022, au plecat în Rusia, alături de alți adolescenți din clasele a VIII-a și a IX-a din Donețk. Toți – fără examen de admitere, doar pe baza dosarului. În regiunea Rostov, grupul s-a despărțit: unii au continuat drumul cu autobuzul spre Volgograd, alții au zburat la Moscova cu un avion special.
După câteva luni în capitala Rusiei, Denis posta pe rețelele sociale o fotografie alături de Aleksandr Bastrikin, care îi dădea un pașaport rusesc, iar Nikita scria un status simplu: „Viața mea este Rusia”.
„Nu există copiii altora”
Comitetul de Investigații a început să recruteze elevi din Donbas încă din 2014, când au început ostilitățile ruso-ucrainene. Însă după lansarea războiului pe scară largă, Comitetul a preluat în totalitate responsabilitățile privind copiii din regiunea ucraineană asediată.
În perioada februarie 2022-martie 2023, 323 de copii din regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie au fost luați de angajații Comitetului de Investigații, conform datelor oferite de instituție. Dintre aceștia, 181 erau orfani.
„Nu există copiii altora”, spun adesea, despre minorii ucraineni, reprezentanții Comitetului de Investigații. Acesta este, de altfel, și mottoul preferat al Mariei Lvova-Belova, Comisar Prezidențial pentru Drepturile Copilului, pe numele căreia Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare în 2023. Atât Belova, cât și Putin sunt acuzați de crime împotriva umanității tocmai pentru transferul ilegal de minori pe teritoriul unei țări agresoare.
Cadouri și figuri paterne
Înainte de începerea anului școlar, anchetatorii au mers cu cadouri și ajutoare umanitare la copiii ucraineni care au ajuns în Rusia și i-au vizitat în cel puțin zece regiuni ale țării, conform informațiilor descoperite de Nestka.
De exemplu, în Kursk, ofițerii i-au ajutat pe orfanii din Donbas să se pregătească pentru școală. În Nijni Novgorod, le-au adus mingi, frânghii, rachete de tenis de masă și echipamente pentru exerciții fizice. Însuși Bastrikin a vizitat un grup internat la clinica Roșal din Moscova, cărora le-a oferit jucării de pluș. În schimb, copiii ucraineni i-au întâmpinat pe ofițeri cu spectacole și concerte.
De Ziua Copilului în 2022, Bastrikin a jucat pe scena Teatrului Bolșoi, în fața unei audiențe formate din școlari provenind din grupuri vulnerabile, inclusiv provenind din Donbas. În timpul spectacolului, i-a avertizat că de ei depinde „viitorul țării, forța și noile ei victorii”. Dar i-a și consolat: „Comitetul de Investigații vă e mereu alături. Vă vom ajuta și vă vom sprijini”.
Început de an școlar la Moscova
Pe 1 septembrie 2022, Comitetul prezenta lumii chipurile viitorilor cadeți din Ucraina, într-un videoclip publicat pe YouTube. Alessia Chalaia, o elevă din clasa a VIII-a, care ajunsese la Moscova din Luhansk, vorbea de la birou, îmbrăcată cu uniformă și cu pampoane mari, albe în păr. „Sunt foarte fericită pentru că am intrat într-o astfel de instituție, unde voi fi pregătită pentru Academia Comitetului de Investigații”, spunea fata.
În aceeași zi, Bastrikin a vizitat internatul unde erau cazați cadeții. „Comitetul de Investigații anchetează, în principal, crimele naționaliștilor ucraineni împotriva populației civile din Donbas și Ucraina, iar toți cei responsabili vor fi pedepsiți”, le-a spus elevilor, după felicitările de început de an școlar.
După aceea s-au cântat melodii patriotice, iar elevii i-au făcut cadou lui Bastrikin un tablou de lemn, cu stema Comitetului de Investigații, pe care l-au făcut chiar ei.
„A fost cea mai bună alegere”
În septembrie 2022, Comitetul a declarat că în acea toamnă au fost admiși 43 de copii din Donbas, care studiază în toate departamentele de cadeți. Însă majoritatea elevilor nu apăreau pe listele oficiale cu copiii admiși, publicate pe site-ul instituției. Nestka a identificat 12 adolescenți din teritoriile ocupate care studiau la Moscova, Volgograd și Sankt Petersburg.
Alexei, din orașul Makiivka, studiază la Moscova și spune că în fiecare săptămână programul lui începe prin a ridica steagul Rusiei atunci când se intonează imnul național. „Îl cântăm cu toții luni, la 8 dimineața. Sincer, la început nici nu știam versurile. A trebuit să-l învăț, dar am reușit repede”, explică băiatul.
Leșa e orfan, e crescut doar de bunic. În Makiivka, juca pentru echipa de fotbal a orașului. Sportul era „scopul principal al vieții mele”. După lansarea „operațiunii speciale în Donbas”, cum se exprimă adolescentul, nu s-a mai putut duce la antrenament.
„Era clar că dacă mă înscriu în corpul de cadeți, trebuia să renunț la fotbal. Dar a trebuit să accept, pentru că mi-am dat seama că la Moscova, mai ales într-o astfel de instituție de învățământ, sunt perspective mari. A fost cea mai bună alegere”, declară Leșa pentru Nestka.
Vlad a ajuns la Volgograd, din Donețk. Elev în clasa a IX-a, spune că cel mai greu i-a fost să învețe istoria Rusiei. „Ne-am alăturat Federației Ruse abia acum un an și el o studia înainte la Istoria lumii”, explică mama lui.
Înainte de a se alătura corpului de cadeți, Vlad visa să fie bucătar sau patiser. Era educat acasă, din cauza războiului, așa că mama a dorit să-i ofere condiții mai bune. „N-a vrut să intre în corpul de cadeți, până în ultima clipă a opus rezistență, însă a cedat sub presiune. O asemenea șansă ți se dă o dată în viață și trebuie să o accepți, ca să nu regreți toată viața”, spune mama băiatului.
Elevii sunt învățați „loialitatea față de Rusia”
Unii copii din Donbas s-au acomodat mai ușor regimului strict din internat. Sașa, de 14 ani, din Gorlovka, locuiește alături de fratele lui geamăn la Volgograd. În primăvara lui 2023, amândoi au primit titlul de cadet senior pentru excelență academică și disciplină exemplară. Sașa povestește că a învățat cum să asambleze și să dezasambleze o armă de asalt în cadrul cursului „Fiți pregătiți să apărați patria”.
Valorile pe care Comitetul dorește să le insufle cadeților sunt „loialitatea față de Rusia” și „respectul pentru serviciul public”, se arată în carta instituției. Sunt căutați copiii creativi și morali, care „acceptă soarta patriei ca fiind una personală” și prind rădăcini „în tradițiile spirituale și culturale ale poporului rus”.
Aceste principii se aplică și copiilor ucraineni. De exemplu, Alessia, din Luhansk, a participat la forumul „Mândria rusă este o putere nativă”, unde a susținut o prelegere cu tema „Patria mea iubită”.
În februarie 2023, cadeții au participat la o conferință științifico-practică despre „tinerii eroi antifasciști”, unde au realizat că trebuie să „contracareze încercările de falsificare a istoriei”, conform raportului întocmit la final de eveniment.
Activitățile extracurriculare au legătură tot cu războiul din Ucraina: cadeții din Volgograd au colectat, în martie 2023, produse de igienă, alimente și îmbrăcăminte pentru armata rusă trimisă în Ucraina. Pe lângă produse, elevii le-au trimis soldaților și scrisori.
Iar elevii din Sankt Petersburg, unde învață și câteva fete din Donbas, au făcut practică la un spital pentru „veterani de război”, răniți inclusiv în Ucraina.
Avocată: îndoctrinarea elevilor, împotriva legilor internaționale
Acest tip de educație este o formă de „îndoctrinare” și o încălcare a Convenției internaționale privind drepturile copilului, care este încă în vigoare în Rusia, spune avocata în drept internațional Olga Gnezdilova.
În plus, faptul că educația elevilor gravitează în jurul războiului și că li se predă „operațiunea militară specială” încalcă Convenția cu privire la Drepturile Copilului, mai arată avocata. Scopul educației e „pregătirea copilului pentru viața într-o societate liberă, în spiritul înțelegerii, păcii, toleranței și prieteniei între toate popoarele”, conform documentului. Gnezdilova susține că acordul părinților sau tutorilor nu poate justifica acțiunile lipsite de etică și ilegale împotriva acestor copii.
„În dreptul rus și în cel internațional, totul este subordonat intereselor copilului”, arată avocata. „Este în interesul superior al unui copil să se confrunte cu un conflict ideologic sever? Și inevitabil se lovește de asta când i se spune că e normal să se lupte cu oamenii din țara în care s-a născut. Îndoctrinarea copiilor în sistemul de învățământ este un instrument puternic, care funcționează. Cu cât copilul este mai mic, cu atât absoarbe mai ușor principiile ideologice. Guvernul va profita de acest lucru”, declară Olga Gnezdilova pentru Nestka.
Comitetul de Investigații vrea să crească procentul de elevi care își continuă studiile superioare în cadrul instituției. Dacă în 2017, doar șase cadeți au fost admiși la Academia Comitetului, în 2022, numărul a crescut la 94. Bastrikin susține că în 2022, toți absolvenții Academiei au devenit anchetatori și au fost distribuiți în 66 de regiuni.
„Ni s-a zis că doar stăm să completăm documente”
Departe de familii, pe care le văd doar prin videoconferințe sau la sărbători, elevii din Ucraina au avut diferite parcursuri în școala de cadeți. Cel puțin doi copii care au fost admiși în 2022 au renunțat la cursuri. Alessia, din Luhansk, nu și-a ținut promisiunea din videoclipul de promovare: a fost exmatriculată șase luni mai târziu, dar colegii ei spun că nu-i plăcea regimul cazon și a renunțat. Iar Vlad, din Donețk, care visa să devină bucătar, și-a anunțat mama că este hărțuit de colegi. Deși ea a insistat să se adapteze, la final de an școlar, Vlad i-a spus că și-a retras dosarul.
După un an de studii, Nikita spune că fratele lui geamăn, Denis, s-a hotărât și vrea să dea admitere la Academie, însă el însuși nu e sigur ce va face în continuare. „Ni s-a zis că doar stăm să completăm documente. Cred că ar trebui să-ți placă munca pe care o faci, indiferent de câți bani primești”, explică băiatul.
Avocata Olga Gnezdilova arată că în ultimii 20 de ani profesia de anchetator s-a schimbat profund. „În vreme ce în anii 2000 pregătirea unui anchetator însemna educarea unui Sherlock în Rusia modernă, soluționarea crimelor nu mai este un subiect atât de interesant și o știință atât de subtilă. Vedem cum cazuri foarte grele nu captează atenția Comitetului de Investigații, în vreme ce pensionari săraci care scriu pe rețelele sociale ce cred despre război sunt trimiși în judecată”, comentează avocata. Aceasta adaugă că, cel mai probabil, după absolvirea Academiei, tinerii din Donbas vor fi trimiși în teritoriile ocupate.
Vrajitoarea • 20.08.2023, 12:01
Se mai și exagerează !!! ,,Un copil s-a lăsat de fotbal pentru adeveni cadet”. Chiar așa !!!!
Vrajitoarea • 20.08.2023, 12:01
Se mai și exagerează !!! ,,Un copil s-a lăsat de fotbal pentru adeveni cadet”. Chiar așa !!!!