Traim in epoca miracolelor stiintifice. Transplanturi de fata. Membre bionice, vaccinuri contra cancerului sunt doar cateva descoperiri majore anuntate recent. Medicii britanici au reusit sa repare inimile afectate de boli cardiace cu ajutorul celulelor susa. Iata mai jos cateva descoperiri medicale care ne pot ajuta sa traim 100 de ani sau mai mult.

-Orbire. Orbirea ar putea fi in curand vindecata, gratie unei descoperiri importante a cercetatorilor britanici. Acestia au implantat celule susa in ochii unor cobai orbi in timpul unui experiment de laborator pentru a vedea daca acestea se vor dezvolta in celule de retina sanatoase. Celulele susa au restabilit conexiunile electrice dintre ochi si creier si au redat vederea cobailor.

Cancer mamar. Realizarea hartii genelor a contribuit atat la prevenirea, cat si la tratarea cancerului mamar. Identificand genele defecte precum BRCA1, BRCA2 si BRIP1, doctorii pot acum sa-si dea seama daca o femeie este predispusa sa se imbolnaveasca de cancer mamar si sa opteze pentru chirurgie preventiva. Genele le-au permis medicilor sa identifice proteinele si enzimele care se gasesc doar in celulele canceroase. 

Membre bionice controlate cu puterea gandului. Oameni care si-au pierdut membrele in urma unor accidente folosesc deja primele membre bionice. Electrozii din membrul artificial sunt conectati la creier prin nervii corpului. Chirurgii iau nervii din umar si ii redirectioneaza in torace. Membrele artificiale bionice sunt atat de eficace incat pacientii le pot utiliza pentru a se imbraca, deschide borcane sau chiar pentru a se barbieri. 

-Transplant de fata. Implica inlaturarea pielii, tesutului adipos, nervilor si vaselor sangvine de la un donator decedat si reatasarea lor in tesutul pacientului. Anul trecut, chirurgii francezi au reusit sa refaca obrajii, buzele si nasul pacientei Isabelle Dinoire, care fusese atacata de un caine.

Paralizii. Un microcip implantat in creier poate ajuta victimele accidentelor care sunt paralizate si care nu pot comunica cu alte persoane. Botezat BrainGate, acest dispozitiv transmite gandurile pacientului prin intermediul unui computer. Pacientii pot transmite mesaje, porni televizorul sau schimba canalele TV. Microcipul are dimensiunea unei pastile pentru dureri de cap.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News