GRECO a decis să efectueze evaluări urgente ad-hoc ale proiectelor de legi privind sistemul judiciar din România şi asupra a două proiecte de legi privind reorganizarea Curţii Supreme şi a Consiliului Naţional al Judecăţii din Polonia. Aceste evaluări vor fi efectuate în ianuarie şi/sau februarie 2018, în vederea adoptării rapoartelor de evaluare ad-hoc, în sesiunea plenară din martie, anunță instituția într-un comunicat.

Este pentru prima oară când GRECO utilizează articolul 34 din Regulamentul său de procedură, introdus recent pentru a permite o „procedură ad-hoc în circumstanţe excepţionale”. Această regulă poate fi aplicată atunci când o reformă instituţională, o iniţiativă legislativă sau o modificare procedurală poate duce la „încălcarea gravă” de către un membru al Consiliului Europei a unui standard anticorupţie care a făcut obiectul unei runde de evaluare GRECO.

Astfel, grupul a cerut şefilor delegaţiilor din România să prezinte până la 15 ianuarie 2018 informaţii cu privire la aceste proiecte de legi, pentru pregătirea rapoartelor de evaluare ad-hoc. În ceea ce privește situația din țara noastră, sunt prezentate preocupări serioase către mai multe instituţii şi actori din România, precum şi din străinătate că modificările la legile justiţiei, adoptate în regim de urgenţă, ar putea pune în pericol eficienţa luptei împotriva corupţiei şi ar submina independenţa sistemului judiciar.

Comisia specială parlamentară pentru legile Justiţiei a aprobat, luni, raportul proiectului de modificare a legii organizării judiciare. Dezbaterile privind propunerile de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară au durat patru zile. În favoarea raportului au fost înregistrate 14 voturi ale reprezentaţilor PSD, ALDE şi UDMR şi 5 voturi au fost împotrivă, respectiv ale PNL şi USR.

Una dintre principalele modificări adoptate de comisie o reprezintă înfiinţarea Secţiei speciale privind investigarea infracţiunilor din Justiţie. Această secţie îşi va începe activitatea în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii.


Citește și: VIDEO/,,Români până la moarte”, episodul 1. Când n-ai bani, viața încape într-o urnă. Povestea lui Edy


 
 

Urmărește-ne pe Google News