Numărul șomerilor din întreaga lume va crește în acest an la 202 milioane, de la 196 milioane la finele anului trecut, astfel că rata șomajului va urca la 6,1%, estimează OIM, agenție din cadrul Organizației Națiunilor Unite, în raportul anual World of Work prezentat luni.

Cei care caută locuri de muncă pe termen lung sunt „demoralizați”, iar 40% dintre persoanele cu vârstă între 25-49 de ani care caută de lucru în state cu economii dezvoltate sunt fără ocupație de cel puțin un an, se arată în raport.

Șomajul în rândul tinerilor a crescut puternic, accentuând riscul tulburărilor sociale, în special în anumite regiuni din Africa și Orientul Mijlociu.

Piața muncii s-a deteriorat în ultimele șase luni în întreagă lume, dar mai ales în Europa, unde șomajul crește puternic.

Revigorarea pieței muncii s-a oprit și în Japonia, iar rațele șomajului au stagnat în China, India și Arabia Saudita, se spune în raport. Între timp, America Latină arată ceva mai bine, datorită evoluțiilor pozitive din Argentina, Brazilia și Mexic.

În Spania, șomajul a urcat la peste 24% la sfârșitul lunii martie, cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani. Numărul șomerilor din Franța a crescut în martie pentru cea de-a 11-a lună consecutiv și se apropie de pragul de 3 milioane, cel mai ridicat nivel din septembrie 1999.

Uniunea Europeană, care generează circa 20% din producția economică mondială, nu a reușit încă să găsească un echilibru între austeritate și creștere economică, după un deceniu de cheltuieli publice scăpate de sub control încheiat, se pare, cu o recesiune în W.

Numai șase state cu economii dezvoltate au înregistrat în ultimii cinci ani creșterea numărului de angajați – Austria, Germania, Israel, Luxemburg, Malta și Polonia, relevă raportul.

Urmărește-ne pe Google News