„Analizăm cu multă atenție posibilitatea utilizării tehnologiei în combaterea crizei Covid, inclusiv modul în care putem colabora cu statele membre în vederea obținerii unui certificat electronic de vaccinare”, a spus Siddhartha Sankar Datta, manager de program Boli prevenibile prin vaccinare și imunizare, Biroul regional OMS pentru Europa.
La rândul său, medicul Catherine Smalwood a spus că OMS nu recomadă testele rapide pentru aeroporturi, ci fiecare stat trebuie să studieze datele privind transmiterea virusului și să elaboreze ghiduri de călătorie. De asemenea, statele trebuie să se asigure că cei care au un test pozitiv sau sunt în izolare să nu călătorească.
Companiile aeriene, primele care au luat inițiativa
Despre posibilitatea ca vaccinul anti-Covid să devină obligatoriu pentru călătorii se vorbește deja insistent în ultima vreme. Primele care au lansat ideea au fost companiile aeriene.
Qantas, cea mai cunoscută companie aeriană din Australia, intenționează ca din 2021 să impună clienților săi vaccinarea obligatorie împotriva Covid, după ce va relua zborurile internaționale, iar dovada să fie stocată într-un ”pașaport digital”.
Inclusiv International Air Transport Association (IATA) s-a exprimat asupra problemei, anunțând că a dezvoltat deja o aplicație mobilă, un fel de ”pașaport Covid” prin care pasagerii de pe rutele aeriene internaționale să facă dovada că nu sunt infectați și că s-au vaccinat.
Consultantul în turism Răzvan Pascu a vorbit și el, recent, despre această posibilitate, în emisiunea ”Adriana Nedelea LA FIX”.
”Eu cred că nu va fi o condiţie obligatorie doar vaccinul. Testare rapidă, testul prin care se vede dacă ai trecut prin boală şi vaccinul sunt metodele prin care se pot relua zborurile”, a spus Pascu.