Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi suspendarea contribuţiei SUA la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe motivul „proastei gestionări” a pandemiei noului coronavirus.

Lumea a primit numeroase informări false privind transmiterea şi mortalitatea în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19.

Donald Trump:

Liderul american a adăugat că OMS a promovat „dezinformarea” din partea Chinei în legătură cu acest virus care probabil a determinat o răspândire mai largă a acestuia decât ar fi fost cazul dacă organizaţia cu sediul la Geneva ar fi gestionat corect criza.

„Dacă OMS şi-ar fi făcut treaba şi ar fi trimis experţi medicali în China pentru a studia în mod obiectiv situaţia pe teren, epidemia ar fi putut fi ţinută sub control la sursă, cu foarte puţine decese”, a mai spus preşedintele american, citat de AFP.

Critici la unison

Decizia a fost criticată din mai multe colțuri ale lumii. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi-a exprimat „regretul profund”.

„Nu există nici un motiv pentru a justifica” această decizie, într-un moment în care eforturile OMS „sunt mai necesare ca oricând pentru a ajuta la stăvilirea şi reducerea pandemiei de coronavirus”, a notat Borrell pe contul său de Twitter.

Critici au venit și din SUA, de la preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor, democratul Eliot Engel.

În fiecare zi care trece din această criză, preşedintele (Trump) ne prezintă registrul său de comunicare politică: dă vina pe OMS, dă vina pe China, dă vina pe oponenţii politici, dă vina pe predecesorii săi, orice pentru a distrage atenţia de la faptul că administraţia sa a gestionat prost această criză care costă acum viaţa a mii de americani.

Eliot Engel, congresman democrat:

Mai direct, preşedintele Asociaţiei medicale americane, dr. Patrice Harris, a calificat decizia lui Trump drept „un pas periculos într-o direcţie greşită, care nu va facilita eforturile de înfrângere” a pandemiei şi l-a îndemnat pe preşedinte să se gândească mai bine.

La rândul său, dr. Amesh Adalja, expert în boli infecţioase la Centrul pentru securitate sanitară al Universităţii Johns Hopkins, a apreciat că anunţul preşedintelui „trimite un mesaj greşit în plină pandemie”, subliniind că, deşi OMS mai face şi greşeli, cum a fost răspunsul întârziat la epidemia de Ebola din 2013-2014 din Africa de Vest, munca de reformă de care are nevoie organizaţia trebuie să se desfăşoare după trecerea actualei pandemii.

El a menţionat că OMS colectează informaţii despre zonele unde este activ virusul şi SUA au nevoie de aceste informaţii pentru a lua decizii corecte la deschiderea frontierelor.

Statele Unite sunt principalul finanţator al OMS, cu o contribuţie de peste 400 de milioane de dolari în 2019, circa 15% din bugetul organizaţiei.

Mailul care a stârnit un scandal între Taiwan și OMS

Nu la fel de binevoitori au fost oficialii de la Taipei. Taiwanul a acuzat în mod direct OMS că nu a reacționat la un avertisment trimis încă din 31 decembrie, prin care ar fi semnalat că virusul din Wuhan se transmite de la om la om.

În mailul trimis către OMS în ultima zi a lui 2019, experții taiwanezi în sănătate precizau că, din informațiile lor, în Wuhan există cel puțin șapte cazuri confirmate de ”pneumonie atipică”, că virusul suspect nu ar fi SARS și că persoanele infectate erau izolate.

”Am aprecia foarte mult dacă aveţi informaţii relevante pentru a le împărtăşi cu noi”, au scris, mai apoi, taiwanezii la OMS.

OMS a admis în mod clar abia în 22 ianuarie că virusul se transmite de la om la om. Pe 14 ianuarie, spre exemplu, organizația susținea că acest lucru nu a fost confirmat, deși o transmitere limitată la membrii aceleiași familii ar fi posibilă.

Taiwanul spune acum că OMS şi agenţiile chineze de sănătate publică au refuzat să ofere informaţii adecvate care ar fi putut pregăti din timp guvernul pentru impactul virusului.

OMS a răspuns acuzațiilor zilele trecute, precizând că în mailul respectiv, Taiwanul nu a făcut referire în mod explicit la transmiterea de la om la om.

Dar ministrul taiwanez al sănătății, Chen Shih-chung, a subliniat că referirea la izolarea bolnavilor din Wuhan sugera chiar faptul că virusul se poate transmite la alți oameni.

New York Times: OMS, ”țapul ispășitor” al lui Trump

Într-o analiză publicată joi, New York Times susține că în ciuda unor greșeli evidente, OMS și-a făcut treaba și a avertizat lumea cu privire la gravitatea noului virus.

Una dintre problemele OMS a fost întârzierea cu care a declarat epidemia stare de urgență globală, scriu jurnaliștii. În condițiile unui Comitet de Urgență divizat și a informațiilor limitate, OMS a amânat această declarație până pe 30 ianuarie.

Apoi, OMS a lăudat în mai multe rânduri eforturile Chinei, lucru care a stârnit nemulțumirea lui Trump, dar acest comportament, scrie New York Times, a venit dintr-o precauție politică naturală pentru o instituție a ONU, care nu are resurse proprii și nu își poate face treaba fără cooperare internațională.

În același timp, scrie publicația americană, cu informații limitate și schimbătoare, OMS a arătat o determinare constantă de a trata contagiunea ca pe amenințarea care urma să devină și a reușit să convingă alte țări să facă același lucru.

Retrospectiva declarațiilor de la începutul anului și până acum, mai scrie New York Times, arată că OMS a acționat cu mai multă rapiditate decât majoritatea guvernelor naționale și mai bine decât a făcut-o în epidemiile anterioare.

Urmărește-ne pe Google News