Cuprins:
Ce este virusul HMPV
Spre deosebire de coronavirusul care a provocat pandemia Covid-19 în 2020, HMPV este un virus cunoscut.
Cu toate acestea, el prezintă un risc pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi bebeluşii, persoanele în vârstă şi cele cu un sistem imunitar slăbit. De asemenea, are unele caracteristici care îl pot face mai dificil de depistat decât alte virusuri.
Virusul provoacă simptome asemănătoare răcelii sau gripei, cum ar fi tuse, secreţii nazale, congestie şi dificultăţi de respiraţie, după care oamenii se recuperează de obicei în câteva zile. Cu toate acestea, unele infecţii pot dezvolta forme grave și necesită spitalizarea bolnavilor.
Virusul respirator se răspândeşte în China
Conform unui raport recent publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în multe țări din emisfera nordică, ratele de îmbolnăvire cu gripă și infecții respiratorii acute au crescut în ultimele săptămâni, depășind nivelurile de bază obișnuite pentru acest sezon. Activitatea gripei sezoniere este ridicată în numeroase țări, iar tendințele virusului sincițial respirator (RSV) variază în funcție de regiune.
Recent, a existat un interes sporit față de cazurile de metapneumovirus uman (hMPV) din China, inclusiv sugestii că spitalele ar fi copleșite. OMS menționează că hMPV este un virus respirator comun care circulă în multe țări în perioada iernii până în primăvară.
În prezent, în unele țări din emisfera nordică temperată, ratele bolilor asemănătoare gripei (ILI) și/sau infecțiilor respiratorii acute (IRA) au crescut în ultimele săptămâni și sunt peste nivelurile de referință, urmând tendințele sezoniere obișnuite.
Conform datelor publicate de China până pe 29 decembrie 2024, infecțiile respiratorii acute au crescut în ultimele săptămâni, la fel și detectările de gripă sezonieră, rinovirus, RSV și hMPV, în special în provinciile nordice.
Video: Un spital din Shanghai plin cu pacienți infectați cu virusul HMPV
Sursa: X
Situația din China
Conform celui mai recent raport de supraveghere privind infecțiile respiratorii acute împărtășit de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China (CDC), s-a înregistrat o tendință ascendentă a infecțiilor respiratorii comune, inclusiv cele cauzate de virusurile gripale sezoniere, RSV și hMPV. Gripa este în prezent cea mai raportată cauză a bolilor respiratorii, având cea mai mare rată de pozitivitate dintre toți agenții patogeni monitorizați pentru toate grupele de vârstă, cu excepția copiilor cu vârste între 5-14 ani, pentru care Mycoplasma pneumoniae a avut cea mai mare rată de pozitivitate.
Nivelurile raportate de infecții respiratorii acute din China, inclusiv hMPV, se încadrează în intervalul așteptat pentru sezonul de iarnă, fără a se raporta modele neobișnuite de focare. Autoritățile chineze au confirmat că sistemul de sănătate nu este copleșit, utilizarea spitalelor fiind în prezent mai scăzută decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Evaluarea riscurilor de către OMS
OMS subliniază că în climatul temperat, epidemiile sezoniere ale agenților patogeni respiratori comuni, inclusiv gripa, apar adesea în perioadele de iarnă. Creșterile observate ale infecțiilor respiratorii acute și ale detectărilor asociate de agenți patogeni în multe țări din emisfera nordică în ultimele săptămâni sunt așteptate în această perioadă a anului și nu sunt neobișnuite.
OMS menționează că este în contact cu oficialii de sănătate chinezi și nu a primit rapoarte despre modele neobișnuite de focare.
Recomandări OMS
OMS recomandă persoanelor din zonele unde este iarnă să ia măsuri normale de precauție pentru a preveni răspândirea și a reduce riscurile prezentate de agenții patogeni respiratori, în special pentru cei mai vulnerabili. Persoanele cu simptome ușoare ar trebui să rămână acasă pentru a evita infectarea altor persoane și să se odihnească.
Persoanele cu risc ridicat sau cu simptome complicate sau severe ar trebui să solicite asistență medicală cât mai curând posibil. Indivizii ar trebui, de asemenea, să ia în considerare purtarea unei măști în spații aglomerate sau slab ventilate, să-și acopere tusea și strănuturile cu un șervețel sau cu cotul îndoit, să practice spălarea regulată a mâinilor și să primească vaccinurile recomandate conform sfaturilor medicului și ale autorităților locale de sănătate publică.