„Reţeaua deficitară de cabinete medicale şi de personal specializat este una dintre problemele majore identificate de Organizaţia Salvaţi Copiii România, într-o cercetare de teren care măsoară gradul de pregătire a şcolilor pentru revenirea în clase a copiilor, în condiţii de siguranţă sanitară”, se arată în comunicatul organizației Salvați Copiii.
Ancheta de teren a vizat 144 de şcoli din 12 judeţe: Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Mureş, Suceava, Timiş şi Vaslui.
Dintre acestea, 108 şcoli au nivel preşcolar, 117 primar, 134 gimnaziu şi 25 liceu/profesional.
Dintre cele 144 de şcoli analizate, din 135 de localităţi, doar 16 au cabinet medical cu personal de specialitate pe toată durata programului şcolar, conform organizației.
„Totuşi, aproape 80% dintre şcoli optează pentru reîntoarcerea în clase în format clasic, faţă în faţă”, mai transmite Organizația Salvați Copiii.
au autorizație sanitară de funcționare pentru toate structurile și corpurile de clădire, 17 doar pentru unele structuri/clădiri, 10 deloc, iar trei sunt în curs de obținere, potrivit comunicatului, potrivit datelor adunate pe teren.
Ce dificultăți ridică modelul de educație online, potrivit organizației Salvați Copiii
- 132 de școli spun că nu toți elevii dispun de dispozitiv pentru acces la școala online (tabletă sau laptop)
- Pentru 120 de școli sunt probleme de acces la internet pentru toți elevii
- În 45 de școli, nu toți profesorii au acces la dispozitive sau internet
- În 70 de școli, nu toți profesorii au cunoștințele și abilitățile necesare pentru educație online
- Pentru 76 de școli, educația online nu corespunde nevoilor specifice ale elevilor
- În cazul a 113 școli, familiile nu pot asigura sprijinul necesar.
Școala românească are vulnerabilitățile pe care le știm cu toții, iar modelul de educație trebuie să țină cont de acestea. Peste 35% dintre copii sunt în risc de excluziune socială, iar revenirea la școală, în format clasic, este esențială pentru ei și familiile acestora. Dar autoritățile locale trebuie să facă tot ce e cu putință pentru ca toți copiii să fie în siguranță sanitară.
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România:
Cercetarea realizată de Organizația Salvați Copiii vine în contextul în care, peste mai puțin de două săptămâni, pe 14 septembrie, se vor deschide școlile pentru anul școlar 2020-2021.
Comunicatul integral transmis de Organizația Salvați Copiii poate fi citit mai jos:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro