Potrivit propunerii de modificare a regulamentului Camerei Deputaților, transmiterea în direct pe Facebook sau înregistrarea ședințelor de plen ar putea fi interzise. De asemenea, printre interdicțiile propuse ar fi și cea de afișare a unor bannere în Parlament.

În forma finală, noul regulament interzice și sancționează agresiunea fizică și verbală și afișarea de bannere și prevede că niciun ales nu va putea să facă live pe Facebook de la tribuna Parlamentului, ci doar din locul din sală alocat partidului din care face parte.

„În fața populismului violent, Parlamentul își propune să devină și mai opac”, consideră reprezentanții organizațiilor media, care fac apel la partidele parlamentare „să nu folosească pretextul agresiunilor din plenul Camerei Deputaților pentru a limita transparența dezbaterilor parlamentare și libertatea tuturor cetățenilor, inclusiv a parlamentarilor, de a se exprima în legătură cu procesul legislativ”, potrivit unui comunicat semnat de cele șase organizații.

În opinia semnatarilor, amendamentele propuse „nu răspund nevoii de a preveni violențele în Parlamentul României”, iar „parlamentarii puterii par că intenționează să reducă transparența, libertatea de expresie și dreptul de acces la informațiile de interes public cu pretextul că temperează populismul grobian și violent pe care îl promovează Alianța pentru Unirea Românilor”.

Reprezentanții ONG-urilor consideră că interdicția de a filma sau a transmite live pe internet ședințele Camerei, precum și cea de a afișa bannere vor avea ca efect restrângerea accesului cetățenilor la informații de interes public referitoare la activitatea parlamentară.

Asta în condițiile în care, potrivit ONG-urilor, „de-a lungul timpului, live-urile din timpul ședințelor publice, din cadrul instituțiilor publice, au fost sursă de informare și au condus, de multe ori, la creșterea transparenței instituțiilor și, uneori, chiar la responsabilizarea aleșilor”.

De asemenea, măsurile propuse sunt, din punctul de vedere al semnatarilor apelului, „o restrângere a libertății de exprimare, care este un drept fundamental, cu atât mai protejat atunci când e vorba de dezbaterea politică”.

Organizațiile consideră și că interdicția referitoare la afișarea de bannere în Parlament reprezintă „o formă de ipocrizie”, având în vedere că această metodă a fost folosită în ultimii ani „pe rând, de PNL, PSD, USR și AUR”.

„Propunerea actuală nu face decât să pedepsească cetățenii”

ONG-urile propun în schimb sancțiuni de tip pecuniar în cazul celor care încalcă regulile, precum amenzile, tăierea diurnei sau tăierea sumelor forfetare.

Catalogând propunerile drept un „heirupism legislativ” ce reprezintă „o manifestare a politicianismului, fără nicio legătură cu interesul public”, organizațiile avertizează că măsurile cuprinse în proiect ar putea să ofere „și mai multă tracțiune mișcărilor populiste”.

Propunerea actuală de modificare a regulamentului nu face decât să pedepsească cetățenii, într-o încercare lamentabilă de a reduce transparența instituțională.

Active Watch și alte cinci ONG-uri:

Apelul la adresa partidelor parlamentare este semnat de ActiveWatch, Centrul pentru Inovare Publică, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Asociația Miliția Spirituală, Asociația Respiro, Asociația pentru Tehnologie și Internet.

Proiectul de modificare a regulamentului Camerei Deputaților a fost depus marți, 8 februarie, de coaliția PNL-PSD-UDMR și minorități.

Principalele interdicții cuprinse în proiect:

  • Ședințele Camerei Deputaților pot fi transmise în direct sau înregistrate de către mass-media cu aprobarea Biroului Permanent al Camerei Deputaților.
  • Ședințele Comisiilor Camerei Deputaților pot fi transmise în direct sau înregistrate de către mass-media cu aprobarea Biroului Permanent al Camerei Deputaților pentru care există solicitare în acest sens.
  • Este interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea ședinței Camerei Deputaților, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor sau comisiilor prin alte mijloace decât cele menționate.
  • Este interzisă utilizarea violenței fizice constând în gesturi agresive ori a violenței verbale constând în injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar.

Urmărește-ne pe Google News