Pe fondul caniculei, dorinţa de răcorire îi determină pe mulţi să ignore riscurile la care se expun şi să meargă la scăldat în diferite lacuri sau râuri, neamenajate pentru plajă şi baie. Riscurile sunt enorme. De altfel, aproape zilnic, massmedia relatează cazuri de înec, tocmai în astfel de locuri.
Pericol de înec!
Chiar dacă eşti un bun înotător, trebuie să ştii că în cazul multor râuri şi lacuri nu se cunoaşte cu exactitate adâncimea locului de scaldă. Pe multe cursuri de apă au funcţionat balastiere, în urma cărora au rămas gropi adânci, extrem de periculoase.
Pe de altă parte, în râuri precum Oltul, Mureşul, Siretul ş.a. (ca să nu mai vorbim de Dunăre), se formează vârtejuri ce te pot trage la fund, chiar dacă eşti un înotător experimentat.
Nu în ultimul rând, săritura bruscă într-o apă necunoscută îţi poate fi fatală, pentru că nu ştii niciodată ce se ascunde sub luciul apei (bolovani, lemne, obiecte metalice etc). Dar, dincolo de riscul decesului prin înec, te poţi “pricopsi” cu o serie de boli.
De exemplu, poţi suferi tot felul de infecţii şi chiar toxiinfecţii, în urma înghiţirii accidentale a apei din bălţi sau râuri murdare, în care se varsă dejecţii de tot felul.
Medicii atrag atenţia că parazitozele intestinale şi bolile de piele sunt frecvente în rândul celor care nu acordă atenţie locului unde aleg să se scalde.
Leptospiroza, o boală fatală
Medicii avertizează şi asupra pericolului îmbolnăvirii prin leptospiroză (un grup de boli infecto-contagioase atât ale omului, cât şi ale animalelor, produse de leptospire).
Tipică este leptospiroza icterohemoragică, transmisă omului de la şobolani. Apoi, leptospiroza gripotifoasă sau febra de apă sau de mâl apare tot la cei care o iau din apă, microbul putând pătrunde în piele şi evoluând benign.
De regulă, leptospiroza are următoarele simptome: febră, icter şi hemoragii, leziuni ale ficatului, dureri de cap, dureri musculare, vărsaturi, ochi roşii, dureri abdominale. Dacă bolnavul nu se prezintă imediat la medic, boala se poate agrava, cu afectarea rinichilor şi a ficatului, ceea ce poate duce la deces.

Precauţie şi la ştranduri sau piscine

Pentru a te răcori, cea mai bună opţiune rămâne ştrandul sau piscina. Dar nu în orice condiţii, pentru că şi apa din aceste locuri poate găzdui multe bacterii şi ciuperci, care îţi pot crea neplăceri serioase.
Ca o măsură de precaţie, înainte de a intra în piscină, ascultă cu atenţie dacă sistemul de filtrare a apei funcţionează. Nu intra într-o piscină dacă nu poţi vedea fundul acesteia. Deşi şi apa limpede poate conţine germeni, cu siguranţă dacă apa este tulbure, există mai multe riscuri.
Tot înainte de a intra în apă, atinge cu palma peretele interior al piscinei şi vezi dacă plăcile de faianţă se simt curate, nu lipicioase sau cleioase.
În fine, trebuie să ştii că mirosul puternic de substanţe chimice nu indică neapărat o piscină curată şi dezinfectată (o piscină curată nu trebuie să aibă miros specific), căci prezenţa cloraminelor, care au un potenţial iritant, pot provoca înroşirea ochilor şi mâncărimi ale pielii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News