Cuprins:
Diplomații occidentali, tot mai pesimiști. Israelul se gândește la o invazie terestră în Liban
În ciuda eforturilor oficialilor americani, inclusiv a secretarului de stat Antony Blinken, de a îndepărta Israelul de la un conflict mai amplu, tensiunile rămân ridicate. Oficialii americani s-au străduit să influențeze strategia israeliană, în special în ceea ce privește civilii palestinieni și perspectiva unei soluții viitoare în două state.
În timp ce Israelul ia în considerare o posibilă invazie terestră a Libanului, răspunsul Hezbollah și consecințele regionale mai largi sunt necunoscute.
Diplomații occidentali, odată optimiști în privința unei soluții diplomatice, acum observă cu o îngrijorare crescândă, deoarece atât Israel, cât și Hezbollah și-au radicalizat acțiunile. Riscul de escaladare suplimentară este mare, iar eforturile de a calma situația par să devină din ce în ce mai neputincioase.
Și analiștii CNN apreciază că Israelul extinde războiul pe mai multe fronturi.
Pe măsură ce armata israeliană își intensifică războiul pe mai multe fronturi în regiune, aliații occidentali au avertizat cu privire la consecințele catastrofale din Liban – care, potrivit acestora, ar putea chiar depăși distrugerile irevocabile și devastarea umană din Gaza, potrivit CNN online.
Un moment prielnic pentru Liban de a se elibera de Hezbbolah
O sursă dintr-un partid parlamentar libanez care se opune Hezbollah a declarat pentru cotidianul The Guardian că, deși este prea devreme să comenteze moartea lui Nasrallah și efectul pe care îl va avea asupra țării, a spus că acest moment ar putea fi potrivit pentru a „întoarce o pagină” în Liban și pentru a se „regrupa sub conducerea statului și a constituției”.
„Retorica Hezbollah din ultimele două decenii a cerut un stat paralel, comunicare, economie și totul. Aparent, această retorică s-a dovedit a nu fi deloc de succes”, a declarat sursa, adăugând că țara trebuie să «profite de impulsul de astăzi, să construiască un stat» și să aleagă un președinte.
Libanul a rămas fără președinte timp de aproape doi ani, în timp ce Hezbollah și blocurile de opoziție se luptau pentru un candidat preferat.
„Acest război a fost extrem de costisitor, trebuie să schimbăm lucrurile”, a declarat sursa.
RodeOrm • 29.09.2024, 09:51
Totul este legat de palestinieni. Cand au fugit, tarile arabe prietene i-au primit. Iordanienii i-au primit si ajutat, apoi cand astia au inceput sa-si faca de cap regele i-a alungat in suturi. Adica te primesc la mine in casa cand iti este greu si tu vrei sa-mi distrugi casa, nu este ok. Din pacate, in Liban au reusit cu sprijinul Iranului. Tara aceea super frumoasa si dezvoltata la acel nivel, Beirutul care era un oras emblematic, sunt acum praf. De ce Egiptul si alti frati arabi nici nu vor sa auda de vreun palestinian in tara lor? Pentru ca au vazut ce vine dupa ei, normal.
Dimash • 28.09.2024, 21:14
Văd că de civilii israelieni nu mai pasă nimănui. De ostaticii luați Hamas, își mai aduce aminte cineva? Israel trebuie să se apere. Și cea mai bună apărarea este atacul. Fac în așa fel încât să se războiască pe teritoriile altor state și nu în Israel.
DoarDiviziaB • 30.09.2024, 12:12
Dimash • 28.09.2024, 21:14
Văd că de civilii israelieni nu mai pasă nimănui. De ostaticii luați Hamas, își mai aduce aminte cineva? Israel trebuie să se apere. Și cea mai bună apărarea este atacul. Fac în așa fel încât să se războiască pe teritoriile altor state și nu în Israel.
esti vai de tine. daca israel nu incepea razboiul de ocupatie si statea in tara primita cadou, nu existau civili israelieni atacati si nici palestinieni. pune mana pe o carte si citeste. vezi cine a inceput sirul de razboaie in orientul mijlociu. iti dau un hint: razboiul de 6 zile. acest razboi a fost inceput de israel. de acolo a inceput totul. de atunci au ocupat teritorii care nu sunt ale lor si nu au drept asupra lor. cum spuneam ... citeste istoria.