Aceștia au folosit probe ADN, sustrase din osemintele găsite în Sevilla, pentru a rezolva un mister vechi de secole.

Mai multe țări au dezbătut originile și locul final de înmormântare al acestei figuri controversate care a condus expediții finanțate de spanioli începând cu anii 1490, deschizând calea pentru cucerirea europeană a Americilor.

Cercetare ADN

Pentru a elucida misterul, oamenii de știință au efectuat o investigație de 22 de ani, condusă de expertul în medicină legală Miguel Lorente. Ei au testat mostre minuscule de rămășițe îngropate în Catedrala din Sevilla, marcate de mult timp de autorități ca fiind locul de veci al lui Columb.

„Avem ADN de la Cristofor Columb, foarte parțial, dar suficient. Avem ADN de la Hernando Colón, fiul său”, a declarat Lorente în cadrul unui documentar difuzat de televiziunea națională spaniolă TVE.

„Și atât în cromozomul Y (masculin), cât și în ADN-ul mitocondrial (transmis de mamă) al lui Hernando există trăsături compatibile cu originea evreiască”, a adăugat el.

Origini controversate

Multi istorici au pus la îndoială teoria tradițională conform căreia Columb provenea din Genova, Italia. Alte teorii sugerau că ar fi putut fi un evreu spaniol, grec, basc, portughez sau britanic.

În Spania, aproximativ 300.000 de evrei trăiau înainte ca monarhii catolici Isabella și Ferdinand să ordone evreilor și musulmanilor să se convertească la credința catolică sau să părăsească țara. Mulți s-au stabilit în întreaga lume.

După analizarea a 25 de locuri posibile, Lorente a declarat că se poate spune doar că Columb s-a născut în Europa de Vest. Cercetarea privind naționalitatea lui Columb a fost complicată de mai mulți factori, inclusiv de cantitatea mare de date.

Cu toate acestea, „rezultatul este aproape absolut fiabi”, a afirmat Lorente, potrivit Reuters.

Urmărește-ne pe Google News