Protestele au continuat în Valea Jiului și în această dimineaţă, când sute de mineri s-au adunat în faţa sediului Complexului Energetic Hunedoara (CEH), din Petroșani, pentru a-şi cere drepturile restante.

Foto: Mondo TV

Ei cer să primească:

  • salariile – restante din 15 februarie
  • tichetele de masă – restante de 10 luni,
  • decontarea transportului – restant de 11 luni
  • decontarea încălzirii.

Suma necesară pentru plata la zi a restanțelor băneşti – salarii, tichete de masă şi transportul la locul de muncă – este de circa 18 milioane de lei, a estimat directorul general al CEH, Samuel Dioane.

Oamenii sunt îngrijorați și în privința viitorul, după ce premierul Florin Cîţu le-a transmis că vor putea fi asigurate salariile pentru doar trei luni.

Câteva zeci de energeticieni s-au adunat şi ei în faţa Termocentralei Mintia, care este oprită de vineri, din lipsă de cărbune. Ei nu și-au primit salariile de circa două săptămâni.

Protestul de la Mintia. Foto: Hunedoara Liberă

Iar cei aproximativ 60 de mineri blocaţi în subteranul Minei Lupeni ameninţă că vor intra în greva foamei, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate de liderii de sindicat aflaţi la Bucureşti.

Reprezentanţii minerilor din Valea Jiului au programate luni întâlniri cu ministrul energiei, Virgil Popescu şi cu ministrul muncii, Raluca Turcan.

Virgil Popescu afirmă că este nevoie de „o soluţie pe termen lung” pentru Complexul Energetic Hunedoara, aflat în insolvenţă din 2019 şi care are, pe lângă datorii mari către terţi, de returnat şi un ajutor de stat despre care organismele europene au constatat că a fost acordat ilegal. Popescu anunţă că minerii – care protestează de şase zile – îşi vor primi salariile restante „mai devreme de 26 februarie”.

Protestul minerilor din Lupeni a început miercuri, când peste 80 de oameni au refuzat să mai iasă din mină, nemulţumiţi de faptul că salariile, care trebuiau virate în conturile lor în data de 15 februarie nu le-au fost acordate.

Foto: Ziarul Hunedoreanului

Urmărește-ne pe Google News