Boala destul de periculoasa si care se manifesta mai ales la varstnici, osteoporoza consta in pierderea calciului din oase, de unde lipsa de rezistenta a acestora.
La suferinzii de aceasta afectiune, fracturile apar la solicitari reduse (cazaturi usoare) sau, in cazurile grave, aproape de la sine. Osteoporoza este confirmata prin masurarea continutului in minerale al oaselor, iar incidenta ei creste cu varsta. Cazurile aparute la pacienti mai tineri de 55 de ani sunt rare, iar repartitia pe sexe arata ca femeile sunt mai afectate decat barbatii.
Caracteristice pentru aceasta maladie sunt fracturile incheieturii mainii si femurului. Pierderea in materie osoasa este un proces natural, care incepe dupa 30 de ani, si nu duce in mod obligatoriu la osteoporoza. Printre cauzele acestea sunt mentionate ereditatea, masa redusa osoasa datorata lipsei de exercitiu sau o alimentatie cu un continut prea scazut de calciu, element ce se gaseste mai ales in lactate. Vicii precum consumul de alcool sau fumatul ori alte boli cronice (artrita, bronsita, afectiuni intestinale, sindromul lui Cushing) sunt si ele asociate cu osteoporoza, ca si tratamentele indelungate cu corticosteroizi (prednisolon).
In sine, osteoporoza poate fi asimptomatica pana la aparitia unei fracturi. In principiu insa, ne putem face probleme referitoare la aparitia ei cand:
– fracturile apar „din nimic”;
– sira spinarii pocneste, provocand o durere brusca, intensa;
– boala a mai existat in familie, mai ales cand persoana in cauza are o greutate scazuta.
Osteoporoza este diagnosticata de regula pornind de la o fractura aparuta „din nimic”, a carei cauza este cel mai adesea. Medicul specialist va solicita teste ale sangelui pentru a exclude alte cauze, precum lipsa de vitamine, anumite tipuri de cancer sau diverse boli osoase. Dupa o fractura, riscul aparitiei unei a doua fracturi este mai mult decat dublu.
Prognoza este de regula buna, daca pacientul nu a avut o fractura de col femural. Aceasta se vindeca foarte greu la varste inaintate si poate cauza in ultima instanta, asociata cu alte probleme, decesul.
Prevenire si tratament:
Doza recomandata de calciu este de 1000 mg pe zi.
Osteoporoza poate fi prevenita printr-o dieta bogata in calciu si vitamina D, ca si prin exercitii fizice. Stilul de viata sanatos trebuie adoptat inca din tinerete. Un adult va fi in siguranta daca va consuma pana la 1000 de miligrame de calciu pe zi, echivalent cu 120 de grame de branza Cedar sau o jumatate de litru de lapte. Dupa menopauza sau in cazul unor tratamente cu corticosteroizi, aportul de calciu trebuie suplimentat pana la 1200-1500 de miligrame pe zi. El poate fi realizat si cu ajutorul medicamentelor disponibile fara reteta.
Tratamentul include si aportul de vitamina D (600 de unitati sau 40 de micrograme pe zi), renuntarea la fumat si consumul de alcool. Persoanele suferinde vor fi atente inclusiv la felul cum sunt aranjate mobilele in casa.

 
 

Urmărește-ne pe Google News