Valoarea finală a tranzacției este de 295,6 milioane de euro, a anunțat joi OTE. Restul de 46% din acțiuni sunt deținute de către statul român, prin Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
OTE rămâne în continuare proprietarul Telekom Romania Mobile Communications, fostul Cosmote.
Orange devine astfel acționar indirect la Telekom Mobile, deoarece fostul Romtelecom deține o participație de 30% la aceasta.
Grupul german Deutsche Telekom controlează OTE, având 47,9% din acțiuni. Statul grec deține 5,7%, iar 46,4% din titluri sunt deținute de alți investitori, conform site-ului său.
În 2020, când cele două grupuri au anunțat inițiat tranzacția, fostul Romtelecom avea 930.000 de clienți de internet broadband și 1,2 milioane de abonați tv.
Reorientare
OTE a anunțat că va acorda 174 de milioane de euro din tranzacție sub formă de dividende extraordinare către acționari și răscumpărări de titluri.
Mandatul lui Vladan Pekovic, directorul general al Telekom Romania, se încheie, iar Vladan Pekovic preia rolul de director executiv de tehnologie și IT la T-Mobile Cehia și Slovak Telekom.
„Vânzarea Telekom Romania Communications S.A. este o decizie strategică ce contribuie la dezvoltarea rapidă a infrastructurii în Grecia și îmbunătățește viziunea pe termen lung privind creșterea și valoarea pentru acționari. În România, aceasta va sprijini creșterea Telekom Romania Communications și competitivității în piață, în beneficiul clienților și al societății românești”, a declarat Michael Tamasz, președintele consiliului de administrație și directorul executiv al OTE.
Vodafone a cumpărat UPC în 2019
Mai multe tranzacții au avut loc în ultimii ani în domeniul telecomunicațiilor din România.
Grupul britanic Vodafone a cumpărat în 2019 furnizorul de cablu și internet UPC.
În anul 2011, RCS-RDS, companie controlată de către omul de afaceri Zoltan Teszari, a dorit preluarea UPC, dar aceasta nu s-a realizat.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!