Încondeierea unui ou presupune multă migală. Și multă pasiune. Maria Galan din Rădăuți, fostă învățătoare și acum pensionară, ne-a declarat că ea are o tehnică specială ca ouăle să nu se spargă atunci când le lucrează. Bucovineanca încondeiază ouă de găină și de gâscă, dar pictează și ouă de struț pe care le “îmbracă” în foiță de aur de 24 de karate. De partea aceasta se ocupă împreună cu fiul ei, care este pictor.
“În primul rând cumperi oul și îi golești conținutul cu o seringă. În spăl bine cu apă și bicarbonat. Apoi, eu îl tratez cu lapte de var, ca să mai întăresc coaja. Încondeiatul se face cu chișița, așa se numește unealta la noi în Bucovina, și cu ceară curată și, apoi, pe rând se introduce oul în diferete vopsele. Se bagă de preferință întâi în galben, apoi continuăm cu elementele mari, apoi se bagă în altă culoare, roșu, albastru, verde și după aceea se continuă cu elementele mărunte, finisatul modelului și se bagă în culoare neagră sau roșie în funcție de ce model vrem să-i dăm”, ne-a explicat femeia tehnica pe care o aplică. Într-o zi, ea încondeiază 4-5 ouă.
Maria Galan încondeiază ouă din copilărie și a învățat tehnica de la bunica și de la mama ei, iar de-a lungul meseriei sale a organizat multe ateliere de încondeiat ouă. Deci face asta o viață întreagă, pentru că îi place tare mult.
Prețul unui ou de struț cu pictură bizantină pornește de la 500 de lei
La Târgul de Paște din Parcul Herăstău, Maria Galan a adus și ouă de struț care au pe ele pictura bizantină realizată cu pigment natural și cu foiță de aur în 3 straturi, aur de 24 de karate.
Prețul unui asemenea ou pornește de la 500 de lei. “Adevărata pictură realizată pe ou de struț durează și câteva săptămâni dacă lucrezi cum trebuie și respecți toate etapele unei picturi bizantine” . Ei cumpără aceste ouă de la o fermă de stuți din Bihor.
Pictura realizată pe ouăle de struț aparține pictorului Ovidiu Galan, fiul Mariei. În căsuța ei de la târg, bucovineanca vinde pe lângă ouă încondeiate și alte produse, toate făcute în familia ei: icoane pictate pe lemn de tei cu foiță de aur de 24 de karate, realizare de fiul și de nora ei, ii făcute de ea însăși cu modele tradiționale bucovinene, dar și costume populare tradiționale bucovinene.
La târgul de Paște îl găsiți și pe meșterul popular din Gorj care i-a făcut paltoane Vioricăi Dăncilă.
Târgul este deschis până pe data de 9 aprilie.
CITEȘTE ȘI: