În satul Salva, în care locuiesc multe femei meştere în costume populare, există obiceiul ca ouăle să fie vospite cu coji de ceapă şi apoi împodobite cu mărgele, care le oferă un farmec aparte şi protecţie. Femeile pun coji de ceapă la fiert într-un vas cu apă şi puţin oţet, apoi introduc ouăle. Din momentul în care apa dă în clocot, ouăle sunt lăsate la fiert la foc mic timp de zece minute, pentru a prinde culoare. Apoi, sunt luate fiecare în parte şi învelite într-o plasă de mărgele. Procedura e una destul de complicată, întrucât se ia fiecare mărgea şi se coase pe un şir care împrejmuieşte oul ca o armură. La mare căutare în Bistriţa sunt şi ouăle împodobite cu hârtie, create de artista Larisa Bancea. 50 de flori din hârtie confecţionate manual după tehnici Origami şi Quilling împodobesc fiecare ou de Paşte. l

 
 

Urmărește-ne pe Google News