Vouchere de vacanță scoase la vânzare pe internet. Zeci de anunţuri au fost postate, în ultimele săptămâni, pe site-urile de comerţ online, numeroşi bugetari fiind dispuşi să dea chiar şi la jumătate de preţ tichetele de concediu primite cadou, chiar dacă legea interzice înstrăinarea acestora.
Pe unul dintre cele mai importante site-uri de intermediere a comerţului online au fost postate zeci de anunţuri de vânzare a voucherelor de vacanţă. Numeroşi bugetari sunt dispuşi să renunţe la tichetele de concediu primite cadou de la instituţiile unde lucrează, chiar şi în schimbul a jumătate din valoarea lor reală.
Pentru a vedea de ce vor aceştia să-şi vândă voucherele de vacanţă, am sunat la numerele de telefon din anunţuri şi le-am spus vânzătorilor că am fi interesaţi să le cumpărăm tichetele.
“Le vând pentru că nu pot să merg în vacanţă vara aceasta şi e păcat de ele. Le-am primit săptămâna trecută, dar cum nu pot să plec nicăieri, am zis să le vând. Valoarea lor este de 1.450 de lei. Le vând cu 1.100 de lei. Mai jos nu pot să las pentru că, vă daţi seama, am plătit şi impozit pentru ele, 150 de lei. Ultimul preţ ar fi 1.050 de lei, atât”, încearcă să negocieze, prin telefon, o femeie din Arad.
“Domle, eu le dau, că n-am ce face cu ele. Sunt bătrân, nu îmi arde să mă plimb pe nicăieri, aşa că mai bine mă aleg cu banii. Valoarea lor este 1.450 de lei, sunt 29 de tichete, la 50 de lei tichetul. În anunţ, am zis că le vând cu 1.100 de lei, dar e negociabil. Aş lăsa mai jos un pic, dar nu mult, că vreau să înţeleg şi eu ceva din banii ăştia. Le las la 900 de lei, poftim, dar atât! Păi, altfel, mai bine nu le mai dau şi gata. Deci, dacă vreţi, le dau cu 800 de lei, gata, ăsta e ultimul preţ! Nu mai las nimic, atât, 800 dacă vreţi, mai jos nu las”, încearcă să ne convingă un bărbat din Botoşani să îi cumpărăm tichetele de concediu primite de la instituţia publică unde lucrează.
“Da, încă sunt la vânzare, că noi aici nu avem unde merge în vacanţă. Sunt 29 de vouchere. Am văzut că toată lumea le dă la 1.200 de lei pe internet, dar eu zic că mai bine îmi faceţi o ofertă. La jumătate de preţ nu le dau, că e prea puţin, dar le las la 900 de lei. Am plătit impozit pentru ele, pot fi folosite oriunde vă duceţi, deci vă daţi seama că faceţi o economie de aproape 600 de lei, e ceva”, ne explică o femeie din Oneşti, care are de aproape două săptămâni tichetele puse la vânzare.
Aproape acelaşi dialog l-am avut cu toţi cei care sunt dispuşi să renunţe la voucherele de vacanţă în schimbul 60-70% din valoarea lor reală. Când am întrebat în ce condiţii pot fi folosite, oamenii au evitat un răspuns concret şi au bătut în retragere.
“Da, sunt nominale, cu CNP-ul şi numele meu, dar nu cred că e o problemă. Vorbiţi la hotel şi se rezolvă, că vă acceptă şi aşa. Cel mai bine, daţi un telefon înainte şi vă lămuriţi cu ei, şi dacă e OK, atunci mă sunaţi şi îmi ziceţi ce şi cum”, ne-a spus bărbatul din Botoşani.
“Nu ştiu exact, că e primul an când le primesc. Dar nu văd de ce nu ar putea fi folosite, că doar sunt la fel ca tichetele de masă. Ce, la magazin vă cere buletinul pentru ele? Dacă aveţi dubii, sunaţi la cazarea unde mergeţi şi întrebaţi”, ne îndeamnă femeia din Oneşti.
“Sincer vă zic, nu ştiu. Eu nu am mai fost nicăieri până acum cu vouchere din astea, deci nu am idee. Aşa s-a zis, că sunt nominale, că nu le putem folosi decât noi, dar mai am colegi care au folosit şi alte tichetele, pe numele altora, şi nu au avut nicio problemă. Dacă aveţi cum să vă interesaţi, mai bine vorbiţi la hotelul unde vreţi să mergeţi, să vedeţi ce vă zic acolo. Şi, eventual, anunaţi-mă şi pe mine, ca să ştiu ce să fac mai departe cu ele (n.r. – voucherele de vacanţă)”, este sugestia doamnei din Arad.
Voucherele de vacanţă au fost introduse anul acesta, fiind o recompensă pentru bugetari. Distribuirea lor a început în luna mai, iar legea prevede că nu pot fi folosite decât de titularul tichetelor. Ele vor putea fi folosite doar pentru vacanțe în România, iar cine încalcă legea, înstrăinând aceste vouchere, riscă o amendă de până la 27.000 de lei. Aici vorbim și de către cei care le vând, dar și de către cei care le cumpără.
“Cei care vor cumpăra vouchere de vacanță de la alții vor fi păcăliți, pentru că, după cum v-am spus, ele sunt nominale. Pe de altă parte, sunt și hotelieri care acceptă să deconteze vouchere care nu sunt la purtător, adică nu pentru proprietarul de drept, care nici măcar nu a fost în vacanță. Iar în acest sens, am început să facem controale”, a spus, în luna mai, Bogdan Trif, ministrul Turismului.
În total, peste un milion de vouchere de vacanţă au fost alocate anul acesta bugetarilor. Aceste tichete au atât rolul de a recompensa munca celor care lucrează în sectorul public, cât şi de a stimula sectorul hotelier din România.