„Prevederile intrate în vigoare luni în cazul refuzului de testare la alcool şi droguri se aplică inclusiv şoferilor care au refuzat testarea sau au fost depistaţi pozitiv la DrugTest începând cu data de 29 iunie, când a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa 84′, a declarat reprezentantul Brigăzii Rutiere.

Potrivit acestuia, din totalul șoferilor testaţi începând cu data de 29 iunie şi până luni, 15 iulie, 24 dintre ei au fost testați pozitiv de către Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici. Pentru alți patru care au afirmat că au consumat diverse medicamente rezultatele au venit negative.

Permisele de conducere au fost restituite celor patru șoferi marți, a mai precizat acesta.

„Încă din momentul în care Brigada Rutieră a primit buletinele de analiză toxicologică de la INML, colegii mei au procedat la validarea dreptului de a conduce în bazele de date, astfel încât să nu fie nicio problemă în situaţia în care conducătorul este oprit în trafic”, a adăugat Radu Gâtan.

Ordonanţa de Urgenţă 84/2024 privind siguranţa rutieră prevede că permisul de conducere este reținut în cazul șoferilor care au rezultate pozitive la testul pentru alcool ori substanţe psihoactive sau care refuză testarea.

Guvernul a modificat OUG în ședința din 11 iulie în sensul în care, dacă rezultatele testelor antidrog nu vor veni în cel mult 72 de ore, șoferii își vor primi permisele înapoi. O altă modificare este aceea potrivit căreia analizele vor fi făcute doar de instituţiile de medicină legală, nu și laboratoarele Poliţiei Române, așa cum indicau prevederile anterioare.

Modificările au fost publicate luni în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne pe Google News