UPDATE ora 21.40: Potrivit modificării aduse în Guvern proiectului de Ordonanţă, pentru pacienții din programele de sănătate, furnizorii privați nu pot încasa sume suplimentare faţă de cele decontate de stat.

Prin modificarea adusă, furnizorii medicali privaţi nu mai pot taxa suplimentar pacienţii din programele naţionale.

Această modificare schimbă în mod fundamentul proiectul de OUG.

Practic, indiferent dacă ar fi trataţi la stat sau la privat, pacienţii din programele naţionale de cancer, diabet, boli rar etc nu ar mai trebui să plătească nimic în plus şi tot tratamentul ar fi decontat de CNAS, aşa cum se întâmplă în prezent în spitalele din sistemul public.

Raluca Turcan, vicepremier, a explicat, într-o postare pe Facebook, ce aduce nou Ordonanţa de urgenţă.

Ordonanța de Urgență dată de Guvernul Orban va salva vieți. Astfel, pacienții în stare critică vor beneficia mai repede de intervenții în cel mai apropiat spital, fie de stat, fie privat. Va crește, deci, numărul unităților sanitare care rezolvă cazurile de infarct miocardic sau de accident cerebral. Pacientul va beneficia de tratament și NU va plăti nimic.

Raluca Turcan:

„De exemplu, un pacient din Craiova, cu infarct miocardic acut (cum a fost cazul unei vedete TV) nu va mai trebui transportat la București pentru a fi preluat de un mare spital din Capitală, deja supraaglomerat, ci va putea fi salvat la centrul de cardiologie din Craiova.

În cazul bolnavilor de cancer, se vor face servicii integrate în care sunt prinse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenții chirurgicale. Ei vor putea alege dacă se tratează la un spital de stat sau la unul privat.

Practic, prin această OUG, pacienții vor ave acces la serviciul medical pe care îl consideră cel mai bun, în baza contribuțiilor semnificative pe care le fac la bugetul de Sănătate lună de lună, din salariu. Guvernul PNL dă posibilitatea pacienților să aleagă unde se tratează: fie în spitalele de stat, fie în cele private.

Decontarea se va realiza în același regim, din bugetul Sănătății, indiferent dacă este vorba de un spital de stat sau privat. Liberalizăm, astfel, serviciile medicale ca să punem binele pacientului pe primul loc. NU se privatizează niciun serviciu medical! Este un fake-news prin care cei care au interese obscure în sistemul medical vor să denatureze adevărul”, a scris Turcan.


Știrea inițială:

Care era miza Ordonanţei de Urgenţă din sănătate

Miza este de 1,3 miliarde de euro, costul total al acestor programe la nivelul anului 2019.

Libertatea a scris despre felul în care acest OUG (redactat inițial ca ordonanță simplă) va afecta sistemul public de sănătate, dar și accesul pacienților la programe dedicate unor boli grave sau chiar amenințătoare de viață.

Interesant este că ministrul Costache nu a semnat forma finală a ordonanței. În locul semnăturii sale apare cea a secretarului de stat Andrei Baciu. Baciu a fost propunerea lui Dacian Cioloş pentru ministerul Sănătăţii în guvernul tehnocrat.

De altfel, ministrul Costache nu a participat nici la şedinţa de Guvern de astăzi. Nu a fost trimis în locul lui nici Horațiu Moldovan, celălalt secretar de stat, care este la rândul său implicat în controversa privind spitalele private.

Așa arată forma finală de OUG care este discutată astăzi în ședința de guvern:

Până acum, clinicile și spitalele private puteau să participe la programele naționale de sănătate, coordonate de CNAS, doar atunci când era depășită capacitatea furnizorilor publici de a acoperi nevoia existentă pe ariile patologice respective cuprinse în program.

Prin noua modificare, furnizorii privați sunt puși exact pe același plan cu spitalele publice, deci pot accesa oricând din fondurile cuprinse în program. Diferența este însă că, potrivit unui OUG dat în aprilie 2019, de guvernul Dăncilă, furnizorii privați pot adăuga, și pe programele națională, coplată în orice valoare, din partea pacientului. 

Proiectul de ordonanță a fost foarte controversat în spațiul public. Mai multe voci au atras atenția că ordonanța va limita și mai mult accesul pacienților cu venituri mici la servicii de sănătate, în timp ce alții pledează pentru teza ”banii urmează pacientul”. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News