Un grup de medici de la Universitatea Cornell din New York a reusit sa grefeze lamele de tesut ovarian sub pielea antebratului pacientelor. Tesutul transplantat a fabricat hormoni identici celor produsi de un ovar normal, iar femeile vor putea ramane insarcinate prin metoda fertilizarii in vitro.
Fertilitatea femeilor care urmeaza tratamente impotriva cancerului (care adesea duc la o menopauza precoce) ar putea fi conservata printr-o grefa de ovare in brat, afirma cercetatorii americani, intr-un articol aparut in „Journal of the American Medical Association”. Studiul american a fost bazat pe cazurile a doua femei ce urmau tratamente sustinute impotriva cancerului. Grefele realizate au permis conservarea unei functii hormonale normale.
Femeile diagnosticate cu cancer urmeaza, de obicei, tratamente pe baza de chimioterapie sau radiatii, care distrug ovarele. Grefa se va face inaintea inceperii tratamentului si va fi introdusa in brat la incheierea lui. Ovulele se pot extrage cu o seringa, exact la fel cum se procedeaza in cazul in care se ia sange din vena, pentru analize. Fertilizarea se face in vitro.
Cercetatorii estimeaza ca nivelul hormonal al pacientelor ar trebui sa permita ovulatia in masura suficienta pentru o fertilizare in vitro. Pentru conservarea acestei functii hormonale cercetatorii au grefat lamele de tesut ovarian sub pielea antebratului pacientelor. In ambele cazuri, tesutul transplantat a fabricat hormoni identici celor produsi de un ovar normal. Pacientele au reinceput sa aiba ciclu menstrual inca din luna urmatoare grefei, iar ovulatia a fost posibila.
Cercetatorii, care estimeaza ca aceasta tehnica este „relativ simpla”, intentioneaza sa-si continue experienta pe un numar mai mare de paciente pentru a stabili viabilitatea unui astfel de tratament. „Pana nu de mult, pacientelor amenintate de sterilitate din cauza cancerului li se prelevau ovule mature, inghetate ulterior in laborator si fertilizate apoi in vitro cand femeile doreau un copil. Metoda insa avea rata de succes extrem de scazuta”, spune medicul Kutluk Oktay, cel care a condus echipa de cercetatori din New York. Menopauza precoce si sterilitatea sunt principalele efecte secundare ale tratamentelor prin chimioterapie si radioterapie, in cazul femeilor.