Cercetătorii danezi au extras părți dintr-un ovar și le-au alterat pentru a fi translatate când o femeie vrea să conceapă un copil. Experții spun că descoperirea este ”incitantă”, dar mai sunt necesare teste pe oameni, scrie BBC.

Tratamentele pentru cancer pot duce la infertilitate și pot afecta ovarele. Una dintre căile prin care femeile se pot asigura că pot concepe un copil este prezervarea țesutului ovarian pentru un viitor transplant. În timpul procedurii, un ovar este scos și înghețat pentru a fi folosit ulterior, acesta fiind singurul tratament de prezervare a fertilității disponibil pentru fetele care nu au început încă să ovuleze.

Luând asta în calcul, oamenii de știință au extras foliculi ovarieni și țesut ovarian de la pacienții care au trecut prin tratamente de cancer. Apoi, au scos celulele canceroase, lăsând în urmă țesutul format din proteine și collagen.

Ulterior, cercetătorii au reușit să crească foliculi ovarieni pe baza țesutului ovarian curat și au transportat rezultatul într-un șoarece, care a suportat creșterea celulelor ovariene.

De asemenea, femeile care au suferit de cancer la ovare și au țesuturile distruse, după tratament, își pot reporni, totodată, menstruația.


CITEȘTE ȘI: VIDEO EXCLUSIV/ Raluka își întreține în continuare familia. „Mă gândesc la ce mai mare mama nevoie, ce pastile să-i mai iau”


FOTO: PIXABAY

Urmărește-ne pe Google News