„Scurt tratat despre iubire” este o abordare din perspectiva istoriei culturii și a filosofiei a unor teme erotice. Cartea va fi lansată anul viitor, în luna februarie, București și New York.
Referitor la cartea sa, Ovidiu Raețchi spune că „avem nevoie, constant, de o recitire și, eventual, o aducere la zi a lucrărilor lui Stendhal și Ortega y Gasset, care sunt reperele absolute ale genului. Asta am încercat să fac eu, tonic, fără mize solemne, mai degrabă ludic, în vacanţa de vară”.
Fragment din carte:
„Întorşi de la vânătoare, îngheţaţi, bărbaţii se ascundeau în cavităţile grotelor întunecate, înfulecând măruntaiele şi zgârciurile bizonilor, încălzindu-se cu sângele lor cald. În acest timp, femeile – care nu aparţineau încă unui bărbat anume, supravieţuind în devălmăşie – pândeau somnul izbăvitor al acestora, pentru a se hrăni cu resturile. Prima femeie care a refuzat să mai aştepte a fost cea care a inventat sărutul. Propunerea ei a fost comestecarea grăsimilor izbăvitoare, într-un ritual care aducea laolaltă bucuria vitală de a-şi stinge foamea, extazul încălzirii reciproce şi, apoi, când trupurile se destindeau, aprinderea sexuală. A fost primul moment în care împreunarea s-a transformat în tandreţe. În care a fost descoperită o formă nouă, superioră, de sexualitate. Femeia a smuls astfel, oferind plăcere şi căldură, întâia formă de responsabilitate şi altruism a bărbatului.
Poate să pară puţin. Sau dezgustător. Dar să vezi un bărbat şi o femeie îmbrăţişaţi în întuneric, în ger, în zorii brutali ai umanităţii, împărtăşindu-şi supravieţuirea dintr-o bucată de carne, îmblânzindu-şi laolaltă spaima de moarte – asta e o imagine care glorifică sărutul în mai mare măsură decât o poate face orice analogie angelică. Îngerii nu mor de frig, de frică sau de foame. Oamenii mor. În mai mică măsură, e drept, de când – prin viclenia femeii – au descoperit taina solidarităţii prin sărut.”
Ovidiu Raețchi a publicat patru volume de eseuri și analize politice: Esteistica (2004), Din Agora (2012), Anti-Dughin. Civilizația Creștin- democrată și un proiect pentru Rusia, Teoria Marelui Licurici& alte idei de dreapta.
Cartea „Scurt tratat despre iubire” va fi publicată la Editura Nemira. Editura a fost înființată în 1991 de Valentin Nicolau și este una dintre primele edituri independente din România.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro