Există țări în care pandemia de COVID-19 a făcut mult mai multe victime, dar în care panica este mai mică decât în România. Povestește un român stabilit în Olanda de mai bine de două decenii. 

Ovidiu Stângă, fost internațional al „tricolorilor”, fost campion cu PSV Eindhoven, locuiește de ani buni în Țara Lalelelor, care ocupă în acest moment, cu peste 1.000 de decese, un nedorit loc 8 în lume după numărul de victime făcute de coronavirus.

„Sunt mult mai multe cazuri decât în România, peste 12.000, o mie și ceva de morți, multă lume este izolată în casă, dar e disciplină și speranță. Eu pot spune că stau chiar în zona de focar a coronavirus, aproape cinci mii de cazuri, dar nu sunt restricții foarte mari, fiindcă oamenii sunt conștienți de ceea ce trebuie să facă și ce nu. Oamenii sunt educați, iar bătrânii au fost puși în temă cu ceea ce riscă”, povestește bărbatul de 47 de ani.

„Putem ieși în parcuri”

Ovidiu a continuat: ”Lumea nu e debusolată, aiurită, știe doar cum trebuie să se păzească. Dar aici mesajele sunt mai clare, mai simple, nu vorbesc mulți specialiști. Nu pompează multă teamă și multe informații. Iese premierul o dată la două zile și spune ce are de zis, atât. Au și o politică mai simplă. Iar oamenii nu se panichează”.

Olandezii n-au probleme financiare, adică au forță. Guvernul a transmis că acoperă salarizarea tuturor celor care nu pot munci din cauza crizei, lumea e liniștită


Ovidiu Stângă:

Ovidiu a mărturisit cum decurge pentru el viața la Eindhoven: ”Sunt trei săptămâni de când stau în casă, lucrez de acasă, mai exact. Ies o dată pe zi la supermarket, stăm unul în spatele celuilalt, la un metru distanță. Oricum, aici se păstrează distanța în mod natural, nu e ca la noi, în România, să te bagi unul în sufletul altuia. Iar în parcuri, mai poți ieși, nu mai mult de două persoane în grup și să nu stai în același loc. Faci ruta pe care ți-ai propus-o și te întorci acasă”. 

8.000 de cadre medicale pensionate au fost rechemate la lucru în Olanda

 
 

Urmărește-ne pe Google News