Refuza cu o incapatanare care ajunge pana la furie sa vorbeasca despre situatia lor. Explicatia? Un amestec de frica, rusine si temeri ca lumea ar face comentarii rautacioase. Pana la urma, ajungi sa o intelegi pe femeia care, numai ea stie cum, creste singura un copil pe care si l-a dorit enorm si pe care-l iubeste ca pe ochii din cap. Intr-o zi, s-a gandit si la solutia asta: sa doneze ovule. Verbul “sa vanda” i-a sunat foarte rau de la bun inceput, asa ca nici cand vorbea cu ea insasi, in gand, nu-l folosea. E adevarat, ar obtine o suma de bani, dar gestul avea si o valoare umanitara. Ajuta alta femeie sa devina mama. Si isi rezolva, pentru un timp, si o parte din greutatile financiare prin care trecea.
Cu inima stransa, a luat drumul unei clinici la care stia ca apeleaza cupluri care, pentru a avea copii, urmeaza tratamente de fertilizare in vitro. A discutat cu medicii si a aflat ca este mai complicat decat se astepta. In primul rand, majoritatea celor care ajung sa doneze ovule solicita ele insele o fertilizare in vitro. Sunt si persoane care vin cu donatoarea “de mana”, dar astfel e cazuri sunt mai rare. Iar problemele legate de pret se rezolva exclusiv intre viitoarea mamica si cea care accepta sa doneze ovule pentru ea. Nu e vorba de sume foarte mari, ceva in jur de 200 – 300 $, pentru ca astfel de donatoare sunt in general femei aflate intr-o situatie materiala nu tocmai fericita, sau mame care isi cresc singure copiii.
Medicii spun si ei ca astfel de cazuri sunt mai rare. Dar exista. In majoritatea situatiilor, este vorba despre paciente deja incluse intr-un tratament de fertilizare in vitro, care doneaza la randul lor ovule. Nu primesc bani “in mana” pentru acest lucru, dar beneficiaza de o reducere a pretului tratamentelor, intre 25% si 50%.
“Donarea de ovule, ca si cea de sperma, este o practica obisnuita in clinicile de specialitate, data fiind frecventa mare a cuplurilor care nu pot avea copii cu ovule sau sperma proprie. In general, donatoarele de ovule sunt femei tinere, care din diverse motive nu pot procrea decat prin fertilizare in vitro. Ele accepta, cu ocazia tratamentului, sa doneze cateva ovule unui alt cuplu. Motivatia e de obicei financiara, costurile tratamentului, relativ ridicate, impartindu-se astfel intre cele doua cupluri. Exista si persoane care se ofera sa doneze ovule, inclusiv prin anunturi publicitare si care probabil solicita compensatii materiale beneficiarei”, ne-a spus dr. Laura Dracea, sefa Departamentului de Reproducere Umana Asistata din Maternitatea Giulesti.
Sunt insa si femei care doresc si se ofera sa ajute dezinteresat. “Am avut recent o pacienta necasatorita, care a nascut un copil conceput cu sperma de la un donator anonim si care, ca recunostinta pentru ajutorul primit, s-a oferit sa doneze la randul ei ovule unui cuplu care isi doreste copii”, a mai adaugat dr. Dracea.
ŤNe gandim sa dam anunturi prin care sa cautam donatoareť
Si prof. Ioan Munteanu, seful clinicii de Obstetrica-Ginecologie “Bega”, din Timisoara, spune ca donarea de ovule nu este nici pe departe un lucru neobisnuit.
“Am avut cazuri. Le intrebam pe paciente daca sunt de acord sa doneze ovule care sa fie folosite in tratamentul altor femei. Unele accepta sa doneze, altele nu. La noi in clinica au venit pe lume sute de copii conceputi prin fertilizare in vitro, iar solicitarile pentru tratamente de acest gen sunt tot mai numeroase. Tocmai de aceea, e posibil ca pe viitor sa dam anunturi prin care sa cautam persoane dispuse sa doneze ovule. Nu, nu ne-am gandit inca la compensatiile materiale, e mult de discutat. Problema e insa delicata, deoarece nu se poate proceda ca in cazul donarii de sperma, de exemplu, si asta pentru ca nu exista metode de conservare a ovulelor”, ne-a explicat prof. Munteanu, medicul care in urma cu sapte ani a realizat prima fertilizare in vitro din Romania. El e de altfel si nasul simpaticul pusti pe nume Daniel, nascut in februarie 1996.
ŤSe verifica si coeficientul de inteligenta al donatoareiť
Orice donatoare este supusa unor investigatii medicale foarte serioase, astfel incat sa nu fie vorba de nici o boala transmisa genetic.
Exista si cateva detalii de “culoare”: “Se verifica coeficientul de inteligenta al donatoarei si incercam pe cat posibil sa potrivim culoarea ochilor si a parului. De exemplu, n-o sa dam unei familii de blonzi cu ochi albastri o donatoare bruneta cu ochi negri”, ne-a spus dr. H. Miron, de la “Sabyc Medical Center”.
Dintre pacientele care vin la aceasta clinica pentru un tratament de fertilizare in vitro, circa 80-90% accepta sa si doneze ovule, poate si datorita reducerii de 25% din costul fertilizarii (3.000 d).
Donatoarea si viitoarea mama nu se intalnesc
“Aceasta reducere li se face insa numai pacientelor sub 35 de ani, care au posibilitatea sa doneze cel putin patru ovocite, iar aceasta se intampla numai dupa ce le-am rezolvat lor problema. Incercam prin aceasta cale sa ajutam si o femeie care nu are toti banii pentru tratament si pe una care nu are ovocite si vrea cu disperare un copil”, mai spune dr. Miron.
Ce sanse sunt ca bebelusul sa semene cu “mama donatoare”? Medicii explica faptul ca, teoretic, in 50% din cazuri copilul seamana cu tatal lui. Oricum, totul se desfasoara in secret, donatoarea si primitoarea nu se intalnesc niciodata. In plus, dorinta e atat de mare de ambele parti, incat mamele care isi duc cu succes sarcina pana la capatul celor noua luni nu se mai gandesc la detaliile fizice ale copilului.